2012. április 6., péntek

Javították az Apple kínai beszállítójánál a munkakörülményeket - a dolgozók nem értik, miért kell kevesebbet dolgozniuk

A Bloomberg két híre egymást követte, az első szól a Foxconnál végrehajtott munkakörülmény javításról, a második a dolgozói reakcióról. Hogy a dolog szépségét fokozzuk, 1,2 millió emberről van szó, ennyien dolgoznak az iPhone és iPad gyártásban Kínában.
A kínai vállalat - Hon Hai Precision Industry - a tajvani Foxconn Technology Group egyik „fiók" vállalata. Most több tízezer állást hirdettek meg, hogy a jelenlegi alkalmazottak ne túlórázzanak, illetve legyen hétvégéjük. Az Apple beszállító Foxconn nem önzetlenségből cselekedett, több nemzetközi szerv tette szóvá az áldatlan állapotokat (ami persze nem egyedi Kínában).
A változtatás előtt harmincötezer munkást kérdeztek ki, a felmérés eredménye az összes létező munkaügyi szabály megszegését kimutatta, de legkirívóbb talán az, hogy a túlóráért még alapbért sem fizetett a gyár. Amúgy a sajtót az iPhone összeszerelő üzem tetejéről halálba ugrók története már bejárta, várható volt, hogy az Apple presztízs okokból is lépni fog. Ahogy lépni kell a Dellnek, a HP-nak, az Amazon.com-nak, a Motorola Mobilitynek, a Nokiának, a Sonynak ... és szinte mindegyik kínai gyártást igénybe vevő multinak.
Az új, kétszer húzzuk alá, ember-barátabb megállapodás szerint a heti munkaidő nem haladhatja meg a 49 órát, beleértve a túlórát is - korábban három gyárban is rendszeres volt a 60 órás munkahét. (Végül is ez csak cseppet haladja meg a "8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás"-t, 7x8=56.)
Hogy a munkabért legyen hol elkölteni, a gyárak körüli városokban a Foxconn további házakat és étkezőhelyeket épít. A házépítés azért is szükséges, mert a nyugati emberjogi szervezetek szóvá tették az ágyak váltott használatát. Bevett szokás, hogy annak, aki dolgozik, az ágyában egy épp szabadidejében kulturáltan szórakozó kollégája alszik és vica versa.
A 25 éves Chen Yamei viszont arról panaszkodott, hogy megfeleződött a munkabére az új rendszernek köszönhetően, alig 70eFt-ot keres a korábbi 135eFt-hoz képest. „Mi dolgozni jöttünk ide, nem játszani. Minden pénz számít." - fakadt ki a felméréskészítőknek. Pedig a gyár 16-25 százalékos béremelést is végrehajtott, így a átlag fizetés 63eFt, ami húsz százalékkal a régió átlaga feletti.
"A munka nem túl nehéz, nem túl könnyű, a fizetés rendben van" - állítja a húsz éves Li Wei, aki már egy éve dolgozik itt. „Vagy százezer ember dolgozik ebben a gyárban, ez néha kicsit nyomasztó" - tette hozzá. Ő nyolc, maximum tíz órát dolgozik naponta.
A kínai gondolkodás számára az, hogy kevesebb munkáért ugyanannyi, vagy netán több bért kap valaki, az az adott személy számára azt jelzi, hogy támogatásra szorul, hogy valamiért nem teljes értékű. ("Ismét jöttek és megmondták, mi jó nektek" - idézhetnénk egy szélsőséges véleményt is.)
"Azt mondták nekünk, havonta maximum 36 túlórát csinálhatunk. Azt kell mondjam, sokan nem örülünk ennek. Úgy gondoljuk, 60 túlóra sokkal jobb, mint csak 36." - érvel az igaza mellett a 25 éves Chen Yamei, aki már négy éve itt dolgozik.
Kínában 153 millió ember dolgozik vidéki otthonától távol, ám egyöntetűen állítják, hogy a Foxconn üzemeiben, amelyek messze nagyobbak az átlagosnál, sokkal nagyobb a tisztaság, a biztonság és több kikapcsolódási lehetőséget ajánlanak, mint más helyeketn.
Mivel tölti egy kínai gyári munkás a szabadidejét? Koreai vagy Hong-kongi szappanoperát néz, számítógépes játékot játszik. „Nem járok sehová, nincs is hova. Csak egyszer megyek ki, enni" - mesél izgalmas, kalandokban dús életéről a két éve Foxconn alkalmazott Huang Hai, aki épp hogy 21 múlt. „Ez nagyon jó cég, sokkal jobbak a munka-körülmények, mint másutt. Az első munkámat utáltam itt, a Foxconnál, öt mozdulatot végeztem több ezerszer el egy nap alatt. A mostani sokkal jobb, számítógépeket kezelek."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése