2012. április 24., kedd

Az Apple részvény esése a mobil korszak lassulását jelenti?

A világ jelenleg legértékesebb cégének részvénye utoljára 2004-ben esett annyit, mint az elmúlt napokban, kifulladni látszik hát az iPhone gyártója, nem képes tartani az eddigi hihetetlen növekedési ütemét az Apple?
Az április kilencedikei csúcsról (644 dollár) vagy tíz százalékot gyengült, a fordítás pillanatában (24-én 14:30) 571,7 dolláron állt, ez már a kilencedik napja a lejtmenetnek. A lefelé haladást segíti a mobil eszközhöz való kulcs alkatrészek hiányának híre, az egyik legfontosabb amerikai mobil cég, a Verizon visszaeső iPhone értékesítési adata. Más elemzők (a chartisták) határozottan az Apple további ereszkedésére tesznek.
"Nem lehet időtlen időkig olyan növekedési ütemet fenntartani, mint amilyet az Apple az eltelt éveben, években produkált, egyszer be kell következni a lassulásnak" - bölcselkedett Giri Cherukuri, egy illinosi portfólió menedzser, aki három milliárdos alapot kezel és természetesen Apple-ben is utazik. „Mindig ugyanaz a kérdés, most a görbe tetején vagy alján vagyunk-e?"
A most megjelenő második pénzügyi negyedév (új olvasóknak: az Apple pénzügy negyedéve nem esik egybe a naptári negyedévvel) előrejelzésében 55 százalékos nyereség emelkedést és 48 százalékos bevétel emelkedést vártak a befektetők a Bloomberg adatai szerint. A várakozás mellett szól, hogy a Kínában és másik 21 országban bemutatták az iPhone 4S-t és az új iPadet. Ha az adatok nem érik el a becslést, további esésre lehet számítani.

Múltba tekintve a jövőt látjuk?
A kereskedők és befektetők a múltban keresnek példát az Apple mostani viselkedésére. A gyors árfolyam-irányváltásra a 90-es évek elején találnak példát, akkor is a technológiai cégek produkáltak hasonló eredményt a tőzsdei kereskedésben.
Az április kilenc fordulónapja előtt négy hónap alatt 250 milliárd dollárral nőtt az Apple cég értéke, ez több, mint az IBM jelenlegi értéke. Ilyen számot utoljára a 90-es évek nagy technológiai tőzsde-lufija előtt láttak a monitoron, amikor a Cisco még ennél is többet, nyolc hónap alatt 350 milliárdot értékesedett. A dobogó harmadik helye az Intelé, négy hónap alatt 230 milliárddal.
A Cisco a dicsőséges napok után két hónap alatt 200 milliárdot, az Intel másfél hónap alatt 130 milliárdot vesztett értékéből. A Cisco értéke jelenleg alig ötöde egykori csúcsértékének, az Intel nagyjából a negyede.
Az Apple február vége óta a Standard and Poor (SPX) 500 Index értékének négy százalékát adja. Ilyen befolyással a nemzetközileg is figyelt indexre csupán három másik cég volt az elmúlt tizenhárom év során, a General Electric, a Microsoft és az Exxon Mobil.

Nagyon gyorsan nagyon magasra
"Nagyon gyorsan nagyon magasra jutott" - ez a véleménye az 1,1 milliárdos alapot kezelő pennsylvaniai Malcolm Polleynek. Pedig az elért csúcs nagyon messze van attól, amit sokat idézett szakértők becsülnek, köztük az Almalap által is futtatott Piper Jaffraynél elemző Gene Munster, akinek 1000 dolláros várható részvény-értéke sokakat vásárlásra ösztönzött. Ha az Apple elérné az 1000 dolláros árfolyamot, az első cég lenne, amelynek értéke eléri az egy billiárd dollárt. ($1 trillion - remélem, jól számoltam át, ha nem, sorry)

"Hatalmas vörös jelzés villog" - állítja határozottan Polley.
A kevésbé fanatikus befektetők azt is figyelmeztető jelnek tartják, hogy az Apple lassan kifogy számos kulcs-alkatrészből. A legnagyobb chip-gyártó, a Qualcomm a mi nap jelentette, hogy nem képes eleget gyártani legkeresettebb chipjéből. Ez az a chip, amellyel a mobil-telefon a mobil-hálózathoz csatlakozik.
Az iPhone-ban is használt chipet gyártó Qualcomm vezető gyártója az LTE chipnek is, amely az eddiginél is gyorsabb adatkapcsolatot tesz lehetővé. Munster szerint a San diegoi Qualcomm ezt a chipet szállítja az Apple új iPhone-jához is.

Qualcomm, Verizon Wireless
Ha a Qualcomm nem képes elegendő chipet gyártani, akkor más alkatrésszel is szűkösen áll az Apple. Például a Broadcom ugyan abból a tajvani gyárból vásárol alkatrészt, ahonnan a Qualcomm. Ha a gyár a Qualcommot nem tudja kiszolgálni, akkor hasonló lehet a helyzet más vásárlóival is - legalábbis ez a véleménye Gus Richardnak, aki a félvezető piacért felel a Piper Jaffraynél.
Másik jelentés az iPhone eladás visszaeséséről számolt be. A Verizon Wireless (amerikai iPhone forgalmazó és mobil-szolgáltató) csak 3,2 millió iPhone-t értékesített, ellentétben az előző negyedévvel, amikor az iPhone 4S megjelent, akkor 4,3 millió darabot adott el.
Az iPhone eladás lassulása ellenére egy kivételével 48 elemző szerint az Apple részvényárfolyama tovább nő. Az egyetlen, Edward Zabitsky, ACI Research, eladásra javasolja a részvényt.
Befektetési alapkezelők szerint is emelkedés várható a negyedéves adatok közzététele után. Sőt, ahogy megszoktuk, szerintük az Apple ismét soha korábban nem volt sikerességű negyedévről számol majd be.
"Persze, esett az árfolyam, és olvastuk a Qualcommos hírt is, de kedd este újra csúcsra tör majd az árfolyam" - véli egyikük, Daniel Morgan, befektetési menedzser.

Bloomberg után szabadon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése