2012. április 16., hétfő

Ki mennyit adott el?

Egyik kedvenc piackutató cégünk, a Gartner, közzétette a szokásos, első negyedéveket összevető jelentését, ebből csemegézünk, szemezgetünk. A minket nem érintő jó hír, az Államokban az Apple egyre erősebb.

A világ
Az idei első negyedévben 89 millió számítógépet adtak el, ez 1,9 százalékkal több, a tavalyi hasonló időszak adata. Ázsia a várakozáson alul, az EMEA (ide tartozunk mi is) pedig felül teljesített. Az eladásokat végül is nem fogta jelentősen vissza az év eleji merevlemez hiány. Év elején általában az alsó árkategóriás pécéket vásárolják, ezen a területen az amúgy is alacsony árrés nem serkenti a gyártókat. Az Apple viszont a termék és szolgáltatás egységbe ötvözésével képes elnyerni a vásárlók kegyeit. A HP a tavalyi rossz utolsó negyedév után most elég merevlemezt raktározott el ahhoz, hogy ne érintse az említett hiány, ennek is köszönhető a piacrészesedés növelése.

EMEA - Európa, Közel-Kelet és Afrika
Errefelé 6,7 százalékkal több számítógépet adtak el, mint tavaly, szám szerint 28,2 millió darabot. Az átlagot meghaladó növekedés a Windows 7 megjelenésének köszönhető, sok cég várt a beszerzéssel az új operációs rendszer megismeréséig. Érdekes módon a Föld ezen régiójában nőtt az asztali gépek részesedése, elérte az összes eladás 40 százalékát - szintén a Windows 7 hatására. A legnagyobb növekedést az orosz piac mutatta fel.
A grafikonok az eladott pécék és hordozható gépek számadatai alapján készültek, a Gartner ide sorolja a mini-notebook-okat is, de nem a tableteket, így az iPadet sem.

USA
Amerikában 15 és fél millió pécé talált gazdára. A grafikon is mutatja, a piac-vezető HP és az Apple volt csak képes növelni piacrészesedését, a többiek veszítettek, százalékosan nem is keveset, az Acer 25,9 és a Toshiba pedig 19,2 százalékot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése