2012. november 8., csütörtök

Ikonográfia

A szinte nyomdakész Mountain Lion könyv alkalmazásokról szóló fejezetei elejére is az adott alkalmazás ikonja kerül. Azt gondolom, hogy mindenki tudja, hogy miként és hol lehet ezeket az ikonokat megtalálni. De ha nem, hát így: a Finderben az Alkalmazásokat kell kiválasztani. A program nevére a Ctrl billentyűt nyomva tartva kattintsunk! A felpattanó menüből a „show package content" (csomag tartalom megmutatása) választandó, a Finder ekkor megmutatja, mi mindenből áll a program. Figyelem, amihez így hozzáférünk, azt nem piszkáljuk, mert ha elmozdítunk, átnevezünk vagy törlünk fájlt, megeshet, hogy az alkalmazás többet nem indul el.
De ha már felvágtuk az alkalmazást, a Contents > Resources mappa tartalmát érdemes végignézni. Számos más fájl és mappa mellett itt találjuk meg az „icns" kiterjesztéssel az adott alkalmazás ikonját. A sok mást is érdemes végignézni, innen könnyen lehet csenni grafikát, képet. A nyelvi modulokat is itt találjuk „lproj" kiterjesztéssel. Van olyan Maces, aki lelkesen letörli az általa nem használt nyelvi modulok mappáit, hogy még több helye legyen a merevlemezen vagy SSD-n - lelke rajta.

The Crazy Ones
Ahogy a könyvhöz „gyűjtöttem" az ikonokat, rájöttem, hogy néha az ikonok fájlneve is beszédes. Rendszerint a név a program neve.icns formájú, de! Például a Naptár és a DVD-lejátszó app.icns ikon-fájlnevet kapott (már több rendszer óta), a Betűtár pedig appicon.icns névre hallgat - nem volt idő átnevezni vajon? A Mission Control ikonját Expose-nak hívják, ezzel már a Mountain Lion bátran beülhet a pszichiátriai székbe. A TextEdit, alias Szövegszerkesztő edit.icns-e talán arra utal, hogy eredetileg még egyszerűbb nevet szántak az alkalmazásnak. Végül a Rendszerbeállítások (System Preferences) PrefApp.icns fájlnevű ikonja lóg még ki a sorból.
Az .icns fájlt a Preview-val (Megtekintő) lehet megtekinteni és más formátumúvá elmenteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése