2012. november 16., péntek

U2 és az Apple

Egy régi kérdésre adott választ a minap a businessinsider. A U2 ugyanis 2004-ig egyetlen zenéjét sem engedte át reklámcélra, ám ekkor az Apple egyik iPod klipjében nem csak megszólaltak, de fel is tűntek. Ugyanakkor az Apple speciális iPodot dobott a piacra „U2-iPod" néven. Az iPod mellé letölthető volt az iTunes Store-ból az addigi összes U2 album is.
Hogy a hazai szálát ennek a történetnek hamar elvarrjuk, az egyik akkori viszonteladó megkereste a U2 kiadójának itthoni leányvállalatát, és nagy mennyiségű U2 iPodot adott el nekik karácsonyra. Mivel az Apple-től csak nagyobb tételben lehetett rendelni U2 iPodot, Melinda (az ügyes) gyorsan körbe kérdezte ismerőseit is, így lett az Almalapnak akkori áron közel százezer forintért U2 iPodja. Ami itthon (is) ritkaság.
A feltett kérdésre, hogy a U2 miért állt össze az Apple-lel, egy most megjelent könyv válaszolta meg. Ebben Bono (a U2 énekese) szavait idézik:
"Az Apple az a cég, amely a pop-kultúra és a technológia összefonódására a legjobb példa. Ők értik a zenét. Imádják a tárgyak szépségét. ... Az iPod az elektromos gitár óta talán a legfontosabb pop-eszköz. Mi, az egész banda, erősen hiszünk az iPodban. Mi, az egész banda, valami hasonló dologban gondolkodunk már évek óta."

Az idézetből egyértelmű, hogy Jobsnak, aki szerette a pop-zenét, Beatles rajongása is közismert, nem kellett nagyon győzködnie az akkor talán pályája csúcsán lévő U2-t. Jobs egyébként mindig otthonosan mozgott a zene világában, az általa tartott prezentációkban, ha azok kapcsolódtak a zenéhez, rendszeresen fellépett világsztár.
"Ez a művészet, kereskedelem és technika összeépülése" - mondta Bono másutt a U2 iPodról.
Amíg Bono megmaradt Steve Jobs és Apple-rajongónak, a vagyonát kezelő befektetési társaság a RiM-re tett 2009-ben, így ez a gyártó finanszírozta a U2 akkori turnéját. (A kedves amerikai cikk az „emlékszik erre bárki is?" kérdéssel zár, mi annál jobban kedveljük Bono-t, a U2-t, az Apple-t és Steve-et, hogy így tegyünk - bár elhallgatni nem akartuk, mert azért üt.)

Apple iPod hirdetés a U2-val (Vertigo)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése