2013. február 4., hétfő

Apple ajánlatok munkafolyamat kezelésre II.

Ígéretét megtartva az Apple folytatja üzleti alkalmazások bemutatását és kedvezménnyel kínálását az App Store-ban [első írás: fontosság]. A most ajánlott kilenc alkalmazás a „rendszerezés" címkét kapta, egy hétig vásárolhatók meg kedvezőbb áron.
Elég kíváncsiak voltunk ahhoz, hogy utánanézzünk, melyik alkalmazás mire való - ez a nevükből nem mindig derül ki. Pedig. Az Apple példája mutatja, hogy a legtöbb esetben az ék egyszerűségű névadás - Mail, iCal/Naptár, Kontaktok/Címtár/Address Book, TextEdit/Szövegszerkesztő ... - hatékony, mert a név hallatán azonnal tudjuk, mire szolgál az adott alkalmazás - a Safari funkcióját, ha valaki nem ismeri, nevesíteni kell.



  • Gemini, 4,49€, értékelés: 4,32
    Elsőre talán nem mindenkinek ugrik be, miért kapta ez a program a Gemini nevet. Ha azonban szemünket az égre szegezzük és meglátjuk az Ikrek csillagképet (reméljük nem az osztrák Terminátor és Dany DeVito sejlik fel), akkor már sejthetjük, hogy a duplikált fájlokkal dolgozik ez az alkalmazás. És valóban! Ha megkérjük, neki esik a merevlemezünknek, hogy megtalálja a kétszer, háromszor, többször meglévő állományunkat.
    Egy Maces felmérés szerint egy átlag Maces merevlemezen tizenegy százalékot vesznek el a duplikált állományok. Ezek többsége nem a mi gép-hsználati hibánkból jön létre. Aki használja az iMovie-t, az számtalanszor megteszi, hogy beimportál mozikat a merevlemezről, majd azok, a film elkészítés után „bentmaradnak" az iMovie-ban. Így egy fájl meglesz a beimportálás helyén és az iMovie-ban is.
    Hasonlót követhetünk el az iPhoto-val, ha a képeket nem mozgatjuk, hanem másoljuk a fényképkezelő programba. Az iTunes - dettó. Letöltünk valamit a netről, ami ott marad a Letöltések/Downloads mappában és átmásolódik oda, ahol valóban tárolni szeretnénk.
    A Gemini rendet tesz. Bár rendet rak az iTunes, iPhoto képek közt is, mi nem győzzük hangsúlyozni, hogy használata előtt készítsünk biztonsági mentést, ha nem használnánk TimeMachine-t.
  • Unclotter, 1,79€, értékelés: 4,57
    Tele az íróasztalod különböző fájlokkal, amelyeket kimondottan átmenetileg, „mindjárt csinálok vele valamit!" felkiáltással mentettél le? Tudjuk, hogy a zseni átlát a káoszon, de mi lenne, ha nem az asztalod lenne tele, hanem a zsebed ezekkel a hasznos mentésekkel? Az Unclotter épp ezt kínálja, semmivel se többet. Akármelyik alkalmazásból jelölünk ki részt, azt ebbe a zsebbe pakolhatjuk. A zseb mindig elérhető, ha az egeret a kijelző tetejéhez toljuk.
  • Delicious Library 2, 15,99€, értékelés: 4,33
    Itthon nem lesz nagy sikere itthon, bár érdekes szolgáltatást kínál. Az alkalmazás beolvassa a könyv, CD, DVD... vonalkódját, ennek alapján adatbázisból (USA, Kanada, Egyesült Királyság, Japán, Németország és Franciaország) lekéri a média jellemzőit - címlap, tartalom, ismertetés, és ezeket jeleníti meg "színes, szélesvásznas" formában. Sőt! Ha bármit kölcsönadunk, azt az AddressBook/Címtár/Kontaktok segítségével nyomon is követi. Kerestem, de nem találtam, hogy az alkalmazás képes-e egy iskolai könyvtárt kezelni. Mert bár Vörösmarty Mihály ma már inkább ülne monitor előtt, azért lennének gondolatai a könyvtárról.
  • Together, 17,99€, értékelés: értékelés: 4,24
    Ezzel az alkalmazással egy helyre gyűjthetjük különböző típusú állományainkat, például egy projekthez tartozó szövegeket, táblázatokat, képeket, prezentációkat és filmeket. Próba verzió 15 napon át használható, a próbaverzió léte önmagában dicséretes. A fejlesztőről - Reinvented Software - viszont kimondottan szép emlékeink vannak a Feeder szoftver [1] [2] kapcsán. Az RSS felfutásakor fedeztük fel, a hat évadot megélt Almalap podcast adásait segítségével publikáltuk.
  • Tree, 5,99€, értékelés: 4,79
    Egészen izgalmas alkalmazás ez japán fejlesztőtől. A feladatok tudvalevőleg részfeladatokból állnak, és minden részfeladat tovább bontható. Ezt az elvet ismerte fel és követi a Tree. Nincs agyonbonyolítva, mindenki saját képességének megfelelő részekre szedheti szét az adott feladatot, amelynek menedzselését a Tree-re bízza.
  • MindNode Pro, 8,99€, értékelés: 4,5
    A projekt-menedzserek egyik fontos szoftvere, bár inkább tűnik - elsőre - színes kifestőkönyvnek. Logikájában az előbb említett Tree programot követi. Amivel a MindNode többet ad, az az iPades, iCloudos megosztási lehetőség. Az alkalmazásnak van Lite változata is, így bátran kipróbálhatjuk, mielőtt kiadjuk érte a brutális vételárat.
  • Compartments - Home Inventory, 5,99€, értékelés: 4,17
    Számomra új felhasználási területet mutatott be ez az alkalmazás. Alap célja az, hogy otthonunkban található értékes tárgyakat leltárba vegyük. Itt persze ne a 32 négyzetméteres József Attila lakótelep hetedik emeleti lakására gondoljunk, hanem a klasszikus amerikai otthonra, kert, négy hálószoba, két kutya, nagypapa, ilyesmik... Bár 32 négyzetméteren nagyobb bosszúság, ha hazamenve azt tapasztaljuk, hogy valaki magáévá tette anyagi javainkat, a klasszikus amerikai ház esetében ilyenkor máris nyomtathatjuk a kárlistát ebből az alkalmazásból. Már ha felmentettük felhőbe az adatokat és azután, hogy vettünk új Macet, nyomtatót.
    Kevésbé borús forgatókönyvben gondolkodva kisebb irodák, iskolák eszköznyilvántartása felé is hajlítható az alkalmazás. Ez nem a hivatalos, Apeh, Nav, pir. burg. pár. kép. Bélám, Józsim nyilvántartás lesz, hanem az, amelyből egy kattintásra kiderülhet, melyik eszköz hol van, mikor jár le a garanciája, stb.
  • Daisy Disk, 4,49€, értékelés: 4,85
    Színes - csaknem szagos - merevlemez menedzser, amely számunkra érthetetlen módon került ebbe a gyűjteménybe. (A Gonosz Almalap szerint pedig azért, mert ugyanaz a készítője, mint a feljebb említett Unclotternek, és az Apple minden centet megfog.) Az alkalmazást használva megnézhetjük, mivel van tele a merevlemezünk, és - ahogy a leírás mondja - kiszúrhatjuk a böszme nagy fájlokat, amelyeket letörölve újabb böszme nagy fájlokat menthetünk vagy tölthetünk le a netről.
  • Home Inventory, 8,99€, értékelés: 4,91
    A kettővel feljebb bemutatott alkalmazás vetélytársa. Lustasági faktorra alapozva az értékes tárgyainkról nem csak begépelhetünk infót, de azokat le is fényképezhetjük, mivel ... mivel? iPhone-nal, iPaddel, mi mással. Hasonlóan járhatunk el a garancia papírokkal is. Most, hogy másodszor gépelgetek erről a témáról, nem is olyan rossz gondolat ez...

És máris készen állunk a harmadik, kedvezményes árú alkalmazás-csomag felderítésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése