2014. augusztus 22., péntek

80 nap alatt a Föld körül

Jules Verne, vagy ahogy sokan megszokták, Verne Gyula egyik leghíresebb, többször is filmre vitt regénye iPhone/iPad játékként is elérhető (4,49€). A játszáshoz nem alapfokú angol tudás is szükséges, hogy az ár mellett a másik elriasztó tényezőt is mindjárt eláruljam. Mert több ilyen nincs.

A játékban Phileas Fogg hű inasát, Passepartout, alakítjuk. Az ő feladata, hogy Mr. Fogg 80 nap alatt körbeutazza a Földet, de eközben eleget pihenjen, egyen. Az sem nyerő, ha elfogy a pénzünk, pedig néha vesztegetéssel juthatunk csak fel a korábban induló hajóra, vonatra. De miért is vállalkozik Mr. Fogg 1872-ben e rapid világ körüli útra? Nos, fogadásból, természetesen. Hiszen angol. Ezért kell mellé egy ép-kéz-láb francia. A játékban 150 várost érinthetünk, párbeszédekbe bonyolódunk különböző figurákkal. A játék egy egész napra lekötötte ismerősünk 13 éves fiát, oks, a kólát és palacsintát hajlandó volt elfogadni. Ennyit meg egy app megér.


Verne négy magyar könyve
Verne, akit sokan az első sci-fi írónak is tekintenek, közel száz könyvet írt. Talán kevesen tudják, hogy ezek közül négynek ilyen vagy olyan módon van köze Magyarországhoz. A Sándor Mátyás (1885) sokak számára a hat részes tévéfilmsorozatból lehet ismerős, ahol kitalált Sándor grófot Bujtor István alakította. A Várkastély a Kárpátokban (1892) nem "romkom-váámpír", ami méltatlan is lett volna Vernéhez, hanem egy szerelmét vesztett gróf története, aki a technika segítségével újra láthatja bálványát - Verne a 3D-s megjelenést jósolja meg ebben a könyvében. Az író halála után jelent meg A dunai hajós (1908) műve, amelyből szintén nagy sikerű tévéfilm készült, ezúttal Koncz Gábor főszereplésével, de Bujtor alakítja a legfőbb ellenfelét a filmben. S végül a negyedik az 1911-ben megjelent Storitz Vilmos titka, Zimony városába visz, ahol megmagyarázhatatlan csodás események történnek - ez Verne láthatatlan ember története.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése