2014. augusztus 27., szerda

Nem indul a Mac, mit tegyek?

Ismét a MacLife cikkére támaszkodunk, amikor választ adunk a fenti kérdésre. A szaklap ötleteit felbővítettük.
  1. Az első mindjárt így hangzik: ha nem vagyunk IT vénával megáldva, akkor ne próbálgassuk a gépet indítani, hanem vigyük szervizbe. Megbízhatóba. Apple szakszervizbe. Tegyük ezt különösen akkor, ha nincs a gépről biztonsági mentésünk, nem használtunk Time Machine-t. Nem biztos, hogy kárt okozunk, de van rá sansz, ezért javasoljuk a szakszervizt.
  2. Triviális, de ellenőrizzük, be van-e dugva a tápba a gép. Hordozható esetén is, ha az aksival lenne gond, akkor ezt így ki is tudjuk szűrni.
  3. Húzzuk az összes nyomtatót, hálózatot, CD-t a Macből.
  4. Indítsuk újra a gépet. Igen, ezt magától mindenki tudja, épp úgy, mint a kábelek ellenőrzését, mégis valamiért fontos, hogy itt leírva legyen.
  5. Húzzuk ki a tápkábelt! Várjunk fél percet, majd a shift+ctrl+alt billentyűk nyomva tartása mellett indítsuk a gépet (igen, a tápot előbb dugjuk vissza!). Ha sikerült, hurrá!
  6. Indítsuk el a Macet, amikor halljuk a bejelentkező hangot, akkor nyomjuk le a command+alt+P+R billentyűket és tartsuk ezeket lenyomva mindaddig, amíg dupla-bejelentkező hangot nem hallunk. Ha a Mac a bejelentkező hang helyett másképp pityeg, szól, akkor irány a szerviz.
  7. Tartsuk lenyomva a shift-et és így indítsuk a Macet. Ha látjuk a logót, elengedhetjük a shiftet.
  8. A következő a jelszó felejtők számára is hasznos. Az indítást command+R billentyű nyomással végezzük, ez az oprendszer helyreállításának az útja is. Amint elérjük a Terminalt, írjuk be: resetpassword és üssünk Entert! Majd válasszuk ki a megfelelő merevlemezt és felhasználó nevet.
  9. Ha a Mac feláll, de gázos, akkor keressük elő a Disk Utility-t (Programok > Segédprogramok; Application > Utilities). Ez az alkalmazás képes kijavítani a merevlemez hibákat, formázni a lemezeket (óvatosan!) illetve particionálni is. A Windowsos megszokással ellentétben nem kell a Mac merevlemezét időről időre rendbe tenni, defragmentálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése