2015. szeptember 30., szerda

OS X El Capitan

Az amerikai Apple honlap ígérete szerint ma jön el El Capitan (a magyaron az "ősszel" szerepel), azaz a Mac OS X 10.11, ha sorozatszám szerint nézzük. Ezt ne nagyon keressük a honlapokon, csak Yosemimte-et és El Capitant találunk. Miért? Mert a nem informatikusok számára a neveket könnyebb megjegyezni.


Fontos dolgok
Az Apple eddigi gyakorlata szerint az új operációs rendszerre frissíteni könnyen, gyorsan és egyszerűen mindig csak az előzőről lehet. Az El Capitanra a Yosemite-ról. Aki most Macen olvas, kattintson az Alma menüre (balra fent) és válassza a "Mac névjegye" vagy az "About this Mac" paancsot. Ha a kapott ablakban nem látja a Yosemite szót vagy a Mac OS X 10.10 feliratot, akkor vagy nagyon gyorsan frissítsen, hogy frissíthessen - vagy? Vagy oka van, hogy nem frissítettél, például nem vágysz a Yosemite tudására (ne adj uram a Fotók alkalmazásra), vagy az öreg Mac már nem képes az újabb oprendszer futtatására. Ha egyik sem igaz, és még sem frissítesz, akkor sem maradsz le örökre, sokan - ahogy a mAcademia is - segít korábbi oprendszerről a legújabbra frissítésben.

Teljesen megosztott kijelző és más újdonságok
Az El Captain ezeregy újdonságot kínál, de szerintünk a legtöbben a teljes kijelzős mód két alkalmazás közti megosztását fogjuk használni. A teljes kijelzős nézetre a legtöbb Apple alkalmazás képes, ez a hordozható gépeken jön igazán jól, ahol minden pixel számít, például iMovie használatakor. Sokan azért is szeretik a teljes kijelzős nézetet, mert akkor semmi más nem látható, nem zavar az íróasztalon hagyott holmi, vagy más alkalmazás ablakában futó, mozgó bármi. A teljes kijelzős módra az ablakok zöld pöttyére kattintva lehet átlépni, vissza az Escape billentyűt használatát javasoljuk. A teljes kijelzős módban eltűnő menü elérhető, ha az egeret felfele túltoljuk a kijelzőnél.
A Mail, Safari és Jegyzetek is megújul, parancsokkal gazdagodik, a Fotók pedig tovább támad az iCloud tárterület ellenében.

Én várok pár hetet
Mac OS képzéseinken gyakran kérdezik, mennyire érdemes naprakész lenni? "Ha fejlesztő vagy, akkor már a béta verziót rég le kellett, hogy töltsed. Ha nem vagy az, akkor nem nagyon értem, miért telepítetted fel." - szoktam válaszolni. "Én a blogírásra használt iMacemre csak egy-két hét késéssel szoktam feltenni a frissítéseket, az ilyen ugrásoknál néha egy hónapot vagy az első frissítést is kivárom."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése