2015. szeptember 24., csütörtök

Múzsa. Tőlünk. Neked.

Tegnap óta hivatalosan is létezik Adobe Muse képzésünk. Előtte csak hívatlanul volt, vagy inkább nem hivatalosan. Az Adobe Muse (ejtsd: mjúz, magyarul: múzsa) web-fejlesztő alkalmazás, amelynek használatához nem igen szükséges HTML, CSS vagy Javascript ismeret - bár a tudás mindig jó. A sablonokra épülő, változó böngésző szélességet kezelő (ez ma a sláger webes fejlesztésben) alkalmazás 30 napos próbaverziója Macre és pécére egyaránt elérhető.

Miért Muse?
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer az Apple-nek egy "azt kapod amit látsz" web-szájt szerkesztő alkalmazása. Ezt olyan egyszerű volt használni, mint ha a mostani Pagest. De az Apple kinyírta az alkalmazását és azóta sem találtunk helyette hasonlóan egyszerűen kezelhetőt. Nos, a Muse sem a megváltó alkalmazás, de. De pofás weblapot rakhat össze vele bárki, aki nem akar külső fejlesztőt megfizetni, nem akar megismerkedni a WordPress vagy hasonlóval - aki nem akar informatikussá vagy weblap fejlesztővé válni. Aki kézben akarja tartani az oldalát, és nem akar külső, megfizetendő weblap kezelőtől függni.
De a Muse a profik számára is hasznos kiegészítő - mondom: kiegészítő - alkalmazás lehet. Gyors tervezéshez, látványos demozásra remek. A kimenő kódot a Dreamweaver olvassa, nincs tele (sok) felesleges szeméttel. Aki mások számára menedzsel honlapokat, az ezt a Muse-zal is meg tudja tenni.
És még egy, talán elsőre meglepő érv. Aki InDesignban járatos, annak a Muse remek lépcsőt jelent a weblap szerkesztés eltanulása felé vezető úton, mivel a kezelő felület eléggé "indizájnos".

Mi lehet az Adobe terve a Muse-zal?
Jöjjön egy gyors magyarázat. Egy weboldal három fő alkotó részből áll: tartalom, stílus és interaktív rész. Amikor HTML, XML szavakat halljuk, akkor általában a tartalomról beszélnek, hogy teljesebb legyen a kép, a "péhápé" (php) és más programozási nyelvek is html formátumú tartalmakat hoznak létre. Azt, hogy a tartalom hogy jelenik meg, milyen stílusú, a CSS nevű leírás tartalmazza. Ha van egy html szövegem, akkor a CSS megmondhatja, hogy ez könyv, weblap vagy felolvasandó szöveg. Kicsi piros, vagy balra zárt nagy kép. Az interaktív részért - gombok, jön-megy, bannerek jellemzően - pedig a javascript, jquery és társai felelnek. A WordPress és más "weblap-szerkesztő" alkalmazások ezt a három részt fedik el, és kínálnak a felhasználónak egy - lehetőleg kódvetéstől mentes - felületet.
Vissza az Adobe-hoz! Az Adobe-nak ott a Dreamweaver és a Flash, de ezek nem "felhasználó-barát" felületek, ahogy az említett ex-Apple-alkalmazás, vagy a WordPress vagy bármi más naponta szemünk elé kerülő "weblap 10 perc alatt" megoldás. Erre a pozícióra szánja az Adobe a Muse-t.
Az Adobe lassan készül a Flash utáni korszakra is. A Flash tarthatatlanságát még Jobs hirdette meg, amikor az iPhone bemutatása kapcsán közölte, az iOS-en soha sem fog futni a Flash. Az Apple ehhez tartja is magát. A Flash szép, jó - csak épp egy bő évtizeddel ezelőtt volt haladó technológia, még a mobil eszközök megjelenése előtt született. Az Adobe azóta a felvásárlás útján szerzett alkalmazást szépen fejleszti, de lassan ideje a teljes újratervezésnek. Mi köze a Flashnek a Muse-hoz?
A Flashnek is erősödik az Adobe-s utóda - ez lesz az Edge. És ahogy a Dreamweaver és a Flash, úgy kell majd a Muse-nak és az Edge-nek együttműködnie. De az Edge megérdemel egy külön bejegyzést. Hamarosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése