2015. szeptember 15., kedd

Az egy gombos egér és az Apple Ceruza

Kezdjük egy találós kérdéssel: mióta van az Apple-nél több gombos egér? Azaz lehet egy fajta kattintásnál többet elvégezni? És miért nem volt korábban? Az első (és második) kérdésre a választ a bejegyzés végén találod, az utolsóra az, hogy Steve Jobs akarta így. A legenda szerint annyira nem bírt megbocsátani Bill Gatesnek, hogy a Microsoft kifejlesztette a saját grafikus operációs rendszerét, hogy bosszúból semmit nem akart átvenni, amit a Microsoft kitalált. Az Apple-ösök pechére a több gombos egér, de annak oprendszer és alkalmazás szintű használata, Gatesékhez kötődött.
Miért meséltem most ezt el? Mert remek példája annak, hogy képes az Apple a saját örökségének hibás részéhez ragaszkodnia. Az Apple Ceruza esete épp ilyen. Egyszer Jobs kijelentette, hogy ott az ujjunk (iPhone bemutató), más segédeszközre nincs szükség. Ez a gondolat remek, ha marketing célokra használják. De roppant káros, ha a technikai fejlesztés gátjává válik. Az Apple most végre meghaladta Jobst - csak épp kicsit késve, kicsit kevéssé.
Aki már próbált jegyzetelni, rajzolni az ujjával, és most nem a hétéves Dórira gondolok, akinek a piros égbolt evidens, hanem arra, aki egy folyamat ábrát próbált rajzolni és a dobozba két betűnél többet írni. A legkecsesebb női mutatóujj is vastag, kitakarja azt, ahol a tablethez, iPhone-hoz ér.

Ceruza+
A Ceruza jó, a Ceruza szép - csak épp kevés, szerintem. Én nem az iPadet vagy iPhone-t tenném nyomásérzékelővé, hanem a Ceruzát - így látatlanban egyszerűbb és költséghatékonyabb. Ha én lennék az Apple, akkor vigyázó szememet a Wacom nevű cégre vetném, amely évtizedek óta gyárt olyan kijelzőket és tollakat, amelyek nyomás érzékenyek, színesek. Tovább is tudom gondolni...

Jobs és állításai
Azok számára, akik szeretik Jobs kinyilatkoztatásait örök érvényűnek tartani, jöjjön öt, egy régi Almalap cikk nyomán.
  • "Nem tervezünk táblagépet vagy ilyesmit" - 2003-as The Wall Street Journalnak adott interjúban.
  • "Egyáltalán nem érdekel a mobiltelefon piac" - ugyanabban az interjúban(!). Pótkérdés: szeretnél újságíró lenni?
  • "Ilyen kis kijelzőn senki sem néz filmet" - a fenti interjú készítőjének egy tévé-showban, szintén 2003-ban.
  • "Az emberek már nem olvasnak" - 2008, The New York Times interjú. (iPad, iBooks...)
  • "Nem kell már semmi plusz funkció" - válaszolta a lesz-e kamera az iPodban kérdésre.

Megfejtés
2005 augusztus 2.: Apple Mighty Mouse. A ma is kapható USB-s egér.
A Bluetooth verzió 2006-ban jelent meg. Ez volt az első nem egy-gombos Apple egér, Az első egérrel eladott gép a 22 évvel korábban bemutatott Apple Lisa volt. A Mighty Mouse nevet az Apple egy rajfilmfigurától "kölcsönözte", némi pereskedés után - szólni és fizetni felejtett csak el a cupertinoi csapat - az egér az Apple Mouse névre kereszteltetett.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Nekem van egy Magic Mouse-om, azon is csak 1 gomb van. Az más kérdés hogy a touch felület miatt érzékeli hogy hol klikkelek rá (akár 2 újjal is lehet), de attól még 1 fizikai gombja van :-)

A másik pedig, hogy az Apple Pencil hegye a nyomásérzékeny, nem a kijelző. Az iPhone 6S kijelzője sem tud csak 3 féle nyomás értéket megkülönböztetni, ami így jelenleg még nem alkalmas ilyen használatra. De a pencil precíz nyomásérzékenységet fog tudni.

Ferenczy Gábor írta...

Jogos, köszi.

Megjegyzés küldése