2016. január 18., hétfő

20 éve Mac

Csak egy amerikai csládi ház padlásán találhatsz olyan kincset, mint amilyet a fiatalabb Quinn Dunki talált. Egy Apple IIgs számítógépet 1987-ből és pár floppy lemezt.

Mi is az a floppy lemez?
Kezdjük az utóbbival igen fiatal olvasóink kedvéért: mi is az a floppy lemez? A floppy lemez volt a számítástechnika első időszakában az adathordozó. Helyesen, nagybetűvel: Adathordozó. Nem volt még merevlemez, SSD-ről meg senki sem álmodott. A floppy lemezből fizikai méret szerint volt 8 inches, 5¼-es és 3½-es, kapacitásuk pedig 160kB-2,8MB között változott mérettől, oprendszertől és a technika fejlettségétől függően. Csak hogy átérezzük, a Photoshop első verziója egyetlen ilyen floppy lemezre ráfért. Ahogy maga az oprendszer is, hiszen a Mac azt arról töltötte be.

Apple IIgs
Az Apple IIgs-t 1986. szeptemberében mutatta be az Apple. A gép teljes kiépítése esetén akár 8MB memóriát is kínált a használónak. A kijelzőképes volt 24 [szöveg] sort megjeleníteni, soronként 80 karakterrel vagy 320x200-as felbontás esetén soronként [sor - mintha szöveget gépelnénk, úgy sor] 16 eltérő színt használni. A legnagyobb grafikus felbontás 640x200 volt, de ekkor egy sorban csak négy színt tudott kezelni.
A IIgs bruáltis újdonsága a 16-bitessége volt (most ugye 64-nél járunk). Ugyan az Apple II [rendszer] szoftvere csak 8 bites volt, de a gépen jelent meg az új 16-bites OS. Ezt először ProDOS-nak nevezték, később a találóbb GS/OS nevet kapta. Az új oprendszer egyik kiemelkedő újítása egy alkalmazás volt, amit Findernek neveztek.
A gépet egészen 1992. decemberéig forgalmazta az Apple.

És működik!


Oly annyira működik, hogy még a 20 éve beállított Gemstone Warrior eredmények is megmaradtak. Van padlás nálatok? Akkor nézz körül! Hátha.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése