2019. március 4., hétfő

Keresés Macen I. (Spotlight*)

Macen fájlt vagy bármi mást keresni jó, mert pillantok alatt kapunk eredményt. A macOS keresési megoldása a Spotlight nevet viseli, ami magyarul jelzőfényt, zseblámpát, világítótornyot jelent. Leggyakrabban a menü sor jobb szélén levő nagyító ikonra kattintva keresünk, a rutinos billentyűkombináció használók a keresést a Command + szóközzel hívják elő (ha csak nem tiltották le ezt a gyorsbillentyű parancsot az alma menü > Rendszerbeállítás > Billentyűzet > Billentyűparancsok > Spotlight párbeszédablakban. Ekkor a Mac saját mappában keresük azt, amit nem találunk. (But I still haven't found / What I'm looking forU2 rajongóknak, bár ott más a keresés tárgya és alanya.)


Keresés általában

Az előbb azt írtam, hogy a saját mappában (házikós) keresünk, de ez nem teljesen igaz, két lehetőség van. Az egyik valóban a saját mappa (ház), a másik a Mac. Ám ez utóbbi nem teljesen igaz, mert nem a Macen levő összes fájl – az operációs rendszer utolsó gyöngyszemét is beleértve – között keres a Mac, hanem a keresésnél figyel az Alkalmazások mappára, a fontokra és még pár olyan fájlra is, ami nem a saját mappánk (utoljára: házikó ikonos) alatt van.


Néha nehéz egyetlen szóra rákeresve megtalálni az elveszett fájlt. Ilyenkor érdemes tovább szűkíteni a keresést. A szűkítéshez kattintsunk a jobb oldalon a plusz ikonra = valahol ott lesz, mint az első képen a kikékült "almalap" szó. Ekkor kapjuk a második képen látható keresés szűkítő, pontosító ablakot.
Már a legördülő menük felkínálta lehetőségek is sokat segíthetnek, hiszen szűkíthetjük a keresést idő szerint, vagy kereshetünk adott képpontnál szélesebb vagy keskenyebb képet – persze az a legjobb, ha emlékszünk: pont 3 624 képpont széles képet keresünk.

Haladó szint: a sor végi plusz ikonra kattintva további keresés szűkítési lehetőségeket adhatunk meg.

Táltos szint: az első legördülő menü alján levő "Egyéb..."-re kattintva további szűrési opciókat kapunk. "A Trabant útfekvése kitűnő, és gyorsulása kifogástalan. Ez azonban nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson." – tartsuk ezt észben.

Táltosvezér szint: a táltos szintű lehetőségek közül azt, amelyet gyakran kívánunk használni, a sora végén levő négyzet bejelölésével előre léptethetjük a legördülő menübe. Így legközelebb nem kell bogarászni, hogy hol is van a "Teljes bitsűrűség".

* persze keresni Macen úgy is lehet, ha adjuk és vesszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése