2019. március 22., péntek

Színátmenet Macen, egyszerűen

Az alap Maces alkalmazások között nincs rajzoló program, de a Pages–Numbers–Keynote kreatív használatával azért nagyon sok minden megoldható. Az elkészült képet pedig számos módon önállósíthatjuk*. Mutatom!

Képen a feladat és a megoldás is.
A feladata a Jobs-Cook színes, kijelölt felirat (1) előállítása. Vagy egy szövegdobozt (2) vagy egy téglalap (3) síkidomot adok hozzá a megnyitott Pages vagy Numbers vagy Keynote doksihoz. Begépelem a Steve Jobs és Tim Cook szövegeket. Ezek pozicionálásához előveszem a vonalzót (4)  (cmd+R). Jobs neve elé és a két név közé is tabulátort ütök. A vonalzón kattintva kapok tabulátor (5) jeleket, ezekkel oldom meg a nevek vízszintes elrendezését.
A színezést a doboz kijelölése után a jobb oldali Stílus (6) fülön teszem meg. A kitöltésből a "Speciális átmenetes kitöltés" (7) lehetőséget választom. A szög melletti értéket átírom nullára (8). A színes csík jobb (9) és bal (12) szélén alul kis négyzet látható. A bal szélsőt választva kékre színezem, a jobb szélsőt meg lilára. A kettő közé bökve – a színes csík alatt pár milliméterrel, képponttal, kapunk (10) még egy szín megadási lehetőséget. Az imént felvett mellett vegyünk fel egy negyediket (11) is! Balról jobbra haladva: az első (9) már kék, a másodikat (10) tegyük kékké, a harmadikat (11) tegyük lilává, a negyedik (12) már lila. A két középső (10-11) mozgatásával állíthatjuk a színátmenet helyét. (Ezt leírni megint nehezebb, mint megcsinálni.)
A színcsík tetején levő apró jelölés (minden két szín közt látsz egyet) mutatja (13), hol van a két szomszéd szín fele-fele arányban keverve. Ezt a jelet is lehet mozgatni.
A nem kívánt színt a dobozát megragadva és lefelé húzva lehet eltávolítani.

*Önállósít
  • cmd+shift+3. Az Íróasztalra került képet a Megtekintővel megnyitom, és körbevágom.
  • cmd+shift+4. Egérrel téglalapot húzok a kép köré és kész. Eredmény az Íróasztalon.
  • PDF-t nyomtatok az adott alkalmazásból, és a Megtekintőben levágom a felesleget
  • Screenshot alkalmazást használva készítek a kijelző megfelelő részéről képet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése