2019. augusztus 26., hétfő

Beszámoló a nyári vakációról, különös tekintettel az Apple Watch használhatóságára

Július közepéig álltam ellent a Watch megvételének. Barátaim közül páran használják, nem fogott meg, nem hiányzott. De a következő céllal megajándékoztam magam: a) kedvenc balatoni strandomon nincs nagy falióra, telefont meg utálok levinni, de imádom tudni a pontos időt, b) ha már Watch, akkor pénzt sem kell vinni, ott a kártyás-órás fizetés, c) és ha már, legalább mérhetem, mennyit úszom, +1) más nem akart megajándékozni. Reális cél, szerintem. Ez meg egy hosszú, el-elkanyargó bejegyzés.


A pontos idő

Igen, ez ment, ezzel nem volt hiba. Telefont amúgy azért utálok levinni, mert akkor fel kell venni (sorry, barátaim és ügyfeleink), állandóan nyomogatja az ember fia és lánya, valamint a nagy melegben jól felmelegszik, ami nem akkumulátor barát. Ez utóbbi inkább a mérnöki magyarázat, és tényleg a legkevésbé fontos.
Szóva vettem egy Apple Watcht, olyan pánttal, ami nem tud lecsúszni a kezemről, mert visszahajtós tépőzáras – írom ezt a Watchtalanoknak. Mert nem tud. Éjszaka magamon hagytam, de reggelre nem volt a csuklómon, szóval le tud. A vízben és ébren viszont soha nem lazult meg, nem csúszott le – mondjuk két hét (ma augusztus 14., esőnap) alatt ez minimum elvárt.

Időjárás
Számomra a rengeteg alkalmazás közül még az Időjárás tűnt hasznosnak. Nem mintha nem tűnne fel, ha a szél letépné fejem, vagy elkezdene havazni, de milyen jó – nyomkodom unalmamban –, hogy tudom, hogy most Celsius pontosan miért van eszméletlen meleg. A kellemes balatoni szél épp 13 km/h és dél-keleti. Vagy hogy öt óra múlva felhősebb lesz az idő.
Barátnőm teljesen rágyógyult az UV-index-re, majdhogynem dobott is érte. De én nyertem.
Az óra ugyanis azt az adatot mutatja, amit Bluetoothon kap a telefontól. (Minden Watch-nak van, kell, hogy legyen egy iPhone-ja.) A strandon viszont nincs telefon, tehát a 9:22-es adatokat nézhetjük egész nap. Nincs frissülés. (Mégha izzadságot izzadva csatlakozunk egy ingyenes wifihez, akkor sincs frissülés.) És igen, ingyen wifi sincs. Az másik bejegyzés, hogy szeretnék-e egy ingyen wifihez csatlakozni egy olyan eszközzel, amelynek kommunikációja felett nulla kontrollt gyakorlok.

Nem kell készpénz

Kedvenc strandom kicsi, kevesen ismerik. A nyugágy (700Ft/nap) és vízibicikli kölcsönző nem ismeri a kártyás fizetést. Pénztárgépük sincs – jóban vagyunk, rákérdeztem: kp-bevételi számla-tömb van, ha a NAV.
A strandon egy étel-ital kiszolgáló cég működik, pont olyan árakkal, mint a nagy, mindenki által ismert strandon levők. Náluk sem lehet kártyával fizetni, mert "három hónapra nem szerződnek velünk", csak egész évre.
A nagy strandon viszont, ahol csak próbáltuk, működött a kártyás órás fizetés. A magyarázat az, hogy az ottani büféseknek másutt, az országban szerteszét, saját, egész évben nyitva tartó üzletük van. Rákérdeztem, megerősítették.
A nagy strandon számos szolgáltatásért lehet még fizetni – homokos röpi pálya használat, vízre tett kalandpark... –, ezek között készpénz híján lett volna olyan, amelyikre nem megy fel a gyerek. Probléma leküzdése érdekében nem volt gyerek.
Valahol ebben a bejegyzésben lesz egy térkép. A térképen "F" azt a fagyist jelöli, ahol idén sajnos csak ritkán volt étcsoki fagyi (egyéni szociális problémám), és itt sem lehetett kártyával fizetni.
A kedvenc strand azért kedvenc, mert az ember nem szívesen mond le róla. Így vittünk készpénzt, és villogtam karomon a Watchcsal.

Hajós, Egerszegi, Darnyi, Kovács Ági, Hosszú, Ferenczy

A Watchon a Workouts app egyik eleme a szabadvízi úszás. Én arra voltam kíváncsi, hogy amikor a fenti névsort – de valójában London szabadvízi (10km) bajnoknőjét, Risztov Évát – kényszerítem szégyenkezésre vízből kiemelt fejjel történő mellúszásommal, akkor hány métert teszek meg.
Soha sem szerettem sportban versenyezni, időre úszni utoljára azért voltam hajlandó, mert bukással fenyegettek tesiből. Korábbi "medencés edzések" okán – nyáron kevés meló, kijártunk Leányfalura a strandra, de becsületből leúsztunk ezer métert az 50-es medencében – tudom, hogy nálam egy óra az egy kilométer, uszkve-cirka. "Aki nálam lassabban úszik, az elsüllyed", "amikor beugrom a medence egyik végén, a másikat még zsaluzzák" – ezek a gondolatok is Leányfalun születtek. A balatoni változatuk, "az olyan lassan úszom, hogy idén értem csak be a 2018-as átúszóversenyről" vagy "amikor nekiindultam a Balaton átúszásnak, még Pelso-nak hívták a tavat".

Az órás mérés úgy működik, hogy vízbe menetel előtti pillanatokban elindítom a "szabadvízi úszás" funkciót. Ekkor az óra lezár, hogy ... vízbe kerül. Úszás közben a karomat felemelve – rendszerint nem működik – vagy ujjal (az orr nagyon praktikus testrész!) megbökve pár másodpercre látható, hogy mennyi az idő, mennyi ideje úszom, hány métert tettem meg, mennyi kalóriát égettem el és mennyi éppen a szívritmusom. Azt, hogy ezek közül melyik legyen látható, állítani lehet. Az iPhone-on, és majd onnan átbluetoothol az iPhone-ra.
A kézikönyv (RtFM*) ugyanis erősen nyomatékosítja, hogy vízbe csak víz-védett állapotba vigyük a Watcht. A víz-védett állapotban lezárt órát feloldani a tekerőgomb (hívd ezt bárminek Apple, ez nem más, mint a klasszikus felhúzó-gomb) több-fordulatos megtekerésével lehet. Tehát nincs opció, ha mérni szeretném az úszásom hosszát, meg egy csomó egyéb adatot, akkor a legkésőbb a lépcsőn el kell indítani a megfelelő Workout funkciót.
Az első úszás után izgatottan néztem, hogy mennyi az annyi: 22 perc, 270 méter. Hm, hm, ugye az egy óra–egy kilométer alapján ez kicsi kevés méterben, de biztos a hullámok. Fél órával később újra nekifutottam ugyanannak a távnak – móló felé kikötött vitorlás bójájának megérintése. A kapott eredmény: 18 perc, 91 méter. Ha pozitívan állok hozzá, akkor az időt pontosan méri úszás közben a Watch.
Említettem, hogy az iPhone nélkül a Watch félkarú óriás – a helyes hasonlat egy kezeit-lábait vesztett ember lenne, de arról tudjuk, hogy még úgyis felküzdené magát a villamosra, hogy elordítsa: "jegyeket, bérleteket!" Ahhoz, hogy az úszás részletes eredményeit lássam, az iPhone Activity alkalmazására van szükség. A fentiek után valójában addig volt jó, amíg ezt nem találtam meg. Mert itt aztán kiderült, hogy csak egy adat biztos a Watch által mértek közül. Az idő. Ahhoz pedig, hogy a vízben is tudjam, mennyi az idő, nincs szükség egy százezer forintos eszközre.
És ha az időn kívül az összes úszóadat rossz, akkor most tényleg végig validálnom kell minden számot, ami az órából jön? Tényleg annyit ver a szív? EKG? Igen, az orvosok erős fenntartással tekintenek az okos karizékre, e perctől értem. És adott szívritmus alatt meg felett automatikusan riaszt? Mennyi is Tim Cook telefonszáma?

Mennyi? Negyven! Mi mennyi? Mi negyven?
Készítettem egy vidám táblázatot az iPhone adataiból. Na, ez az "adataiból" is megér egy misét, de előbb a táblázat.
   Úszás ideje   táv (Watch)   táv (becslésem)   karcsapás (Watch)   térkép kód
0:00:46100 m56világ rekord
1:00:001 000 m1 000 msaját bázis
0:58:36250 m977 m582
1:07:16120 m1 121 m542
0:50:04160 m834 m1822
1:00:13250 m1 004 m4402
0:26:38140 m444 m473
0:18:24350 m307 m1973
0:20:01150 m334 m893
0:19:1697 m321 m653
0:18:3691 m310 m633
0:22:46270 m379 m1903
0:19:53110 m331 m803
0:24:4884 m413 m1663
1:37:18120 m1 622 m2924

Az első sor a 100 méteres férfi világrekordot mutatja (nem, nem én tartom). Megnéztem és megszámoltam a karcsapást, majd a starttal és fordulóval picit megnöveltem.
A második sor az én bázisom: egy óra, egy kilométer.
A további sorok a Watch/iPhone adatai.
Az utolsó oszlop száma mutatja, hogy mikor hova úsztam.

  1. A kedvenc strand, indulópont.
  2. Elúszom a nagy strand bójáin túl egészen a kis nádas utáni pontig, a vízibiciklikig. Oda 450 , a teljes táv kb. 900 méter. A Watch szerint – négy úszás átlaga – ez oda-vissza 195  méter.
  3. A móló felé a legközelebb kikötött hajó (három héten át egyszer takarított rajta valaki) bójája, teljes táv: 300 m. A Watch szerint 161,5 méter, nyolc úszás átlaga.
  4. A kemping kikötőjének legközelebbi hajója (szintén három hete mozdulatlan)** Ez a Watch szerint 120 méter, szerintem meg kb. 1700 m. De idén eddig csak egyszer tettem meg, és egy mérés az nem mérés, három mérés az már mérés.
A karcsapások számainak elemzését rátok bízom. Lehet ezt fokozni? Hogyne lehetne! A távot az Activity alkalmazás képes lebontani 100, 50 vagy 25 méteres részekre. Ugye nem meglepő, hogy van olyan 25 méter, amit egyetlen karcsapás nélkül abszolváltam? Ja, és nulla másodperc alatt!
Hogyan töltöttem le az úszás adatokat a Watchról?
Sehogy. Mert nem lehet. És ennyi. Pont. [Hat órán át esett az eső, ennyit szántam erre a kihívásra.] A Health adatait le lehet tölteni, gyönyörű XML, egy tékozló playboy bőségével. De ez csak a szívverés adatai, és nem az Activity adatai. Azokat nem lehet letölteni, lásd az Apple oldalát vagy másik oldalát. Arra a kérdésre, hogy a Workout, Activity adatok letölthetők-e, az a válasz, amit az Apple mosolyogva támogat, hogy a Health adatok igen.
Illetve. Ajánl két alkalmazást – QS Access és SpectaRun.
A QS Accesst letöltöttem, kipróbáltam, de nem tudta az úszás adatokat, csak a Healtht, tehát le is töröltem. Amúgy meg lettem volna lepve, ha egy app tud valamit, amiről az Apple hallani sem akar.
A SpectaRun-ra nem adok linket, akit érdekel, keressen rá, nagy mennyiségű thai lány rejtetlen bájában gyönyörködhet, szóval az Apple oldali ajánlás nem nyerő. Az alkalmazás az üzenet szerint nem érhető el az angol app-shopban, a magyarban nincs. Az alkalmazás Facebook oldaláról a link thaiföldi lányokba visz.
Szóval csináltam csillárd képernyőképet az iPhone-on, és van egy szipi-szupi Automator rutinom, ami átszívja a képeket, és pdf-fájlban összefűzi őket. Onnan, uram, magam, kézzel.

Tudom, merre úsztál (az esetek 13,79 százalékában)
A maradék esetben örök titok.

Összefoglalom

Három meg egy vágyam volt:
1. Mutassa a pontos időt. Mutatja.
2. Tudjak vele a strandon fizetni. Nem tudtam, de ez nem az óra hibája volt. Nekem, felhasználónak viszont nem oké.
3. Úszás mérés. Szerintem nem ment.
+1 Kapjam az órát ajándékba. Ezek szerint egy rossz akaróm sem volt. Nekem viszont lett egy ajándékozandó órám...

+
A vízbe vezető lépcső 42 méter hosszú. Ezek szerint én hét mérföldes méteres lépésekkel haladok.
Az órát naponta kellet tölteni, pedig nem maileztem, nem telefonáltam, nem sms-eztem. Sőt, a sportnál is az aksi kímélő módot használtam.
Ez utóbbi vagy az intenzív mód között az eredmények tekintetében semmi különbség. Intenzív módban a reggeli száz százalékból öt-tíz lett este nyolcra, a lazábban 30-40.

* RtFM Read the Fucking Manual, magyarul: Olvasd el a kb@szott kézikönyvet. Ügyfélszolgálatok kedvenc mantrája.
** Évek óta nem értem, hogy augusztusban hogy lehet olyan vitorlás, amire a tulaja még csak rá sem néz. Van, amelyik fel sincs szerelve, nem is készülnek ránézni. Hajó alsó hangon kettő, felsőn sok millió, tárolás, évente kiemelés, vízre tétel is szép kerek összeg. Mintha lenne egy parkoló, tele full-extrás Mercikkel, Bömösökkel, de soha senki nem használná a kocsikat, csak fizetné a baromi drága parkolási díjat (plusz a súlyadót, meg a kötelezőt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése