2019. augusztus 23., péntek

Egy PDF oldalra sok képet Macen

A nyár vége – hol van az még? – ösztönözzön arra, hogy az elmúlt hónapokban készített fényképeket átnézzük, javát kidobjuk, a maradékot pedig rendezzük. Persze a lustaság nagy úr, van még hely az SSD-n. Ezért inkább mutatok egy alkalmazást, amivel a képeket egy A4-es oldalra (vagy többre) tudjuk összerakni, PDF formátumban.


A PDF-készítő (MakePDF) régi macOS alkalmazás, a kevéssé ismert és használtak egyike. Ennek oka bizonyára nem csili-vili felülete, képességeinek szűkös volta. Én afféle "fapados" alkalmazásnak nevezem. Ha a Fotók a szép, jó nagy, akkor a Képletöltő vagy a PDF-készítő a fapados.
A PDF-készítő, nevének megfelelően arra képes, ami a fenti képen is látható, képeket lekicsinyítve összerakni – profik számára: kontakt-lap –, a kimenet egy vagy sok oldalas PDF. A kontakt-lap a fotózásból származó szakkifejezés. A képeket azért rakták össze ilyen oldalakra, hogy azokból az alkotó, megrendelő gyorsan tudjon szelektálni, válogatni. Áttekinthetővé váltak egy esküvő, nyaralás képei.
A PDF-készítő használata egyszerű. Először ki kell választani a felhasználandó képeket. Fapad: később nem tudsz képet hozzáadni, elvenni. Sőt, a sorrendet sem tudod módosítani, ahogy megadod az alkalmazásnak, úgy jelennek meg. Fapad: nem, nem lehet a képeket forgatni. Ha forgatni szeretnéd, akkor válaszd ki Finderben és command + R, ez kilencven fokot forgatja a kiválasztott képet.
A képeket a PDF-készítő szép komótosan pakolja be, érdemes egy tucat képpel kiismerni az alkalmazást, utána megküldeni kétezerrel. Én persze nem tenném, inkább kétszázasával.
A fenti képen látható, hogy a képeket hogy lehet néhány elrendezésben (a 4x6 nem sor és oszlop méret, hanem egy-egy kép mérete), illesztve illetve vágva, elhelyezni.


A legtöbb, amire a PDF-készítő képes, az a második képen látható. Ekkor választjuk ki, hogy mekkora lapra kerüljenek a képek – fapad: csak az előre megadott méretek közül lehet választani. Dönthetünk az illesztés vagy vágás között. Képméret esetén az ajánlottakon túl szabadon is megadhatunk értéket – ez látszik a képen.
A PDF-készítő elvileg Automator rutinba illesztve is használható, de nálam nem futott, végtelen ciklusba került.

A PDF-készítőt én évente két-három alkalommal használom, de akkor örülök a létének. Sokkal egyszerűbb, mint egy Pagesbe behányni a képeket, átméretezni őket és kézzel szétrendezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése