2019. augusztus 7., szerda

Catalina II.

Ősszel érkezik az új macOS, amely a Catalina névre hallgat. A macOS tizedik verzióit Kalifornia természeti nevezetességeiről nevezi el az Apple. A nyár örömére most a Catalina más jelentéseit, értelmezéseit, megfejtéseit vesszük sorra. Tudtad, hogy az egyik űrfigyelő programot is Catalina-nak hívják? Ráadásul nevét egy amerikai természeti nevezetességről nyerte! Nem, nem a macOS névadójáról, hanem a Kaliforniával szomszédos Arizona állambeli Catalina hegységről.


Itt található a három csillagvizsgáló egyike, ami az űrt fürkészi. A Catalina program olyan egy kilométernél nagyobb űrsziklákat keres, amely a Föld felé tart (Armageddon, nem Űrcowboyok), vagy legalább a Naprendszeren halad át. A program pontosabb, csillagász barát leírását megtaláljuk a magyar Wikin, ám az angol nyelvű frissebb, ezért onnan a program sikereinek listája, a jelentősebb "találatok":

  • 2007. november 20. A megfigyelt 48,77 méter átmérőjű földközeli és a Mars pályáját is keresztező földsúroló kisbolygó 2008. január 8-án kis híján (26 000 km) eltalálta a Marsot. A mérete nagyjából akkora, mint a Tunguz meteorité lehetett.
  • 2008. január 9. A 250 méter átmérőjű aszteroid 554,209 kilométerre haladt el a Föld mellett – az aszteroidát a Catalina program három hónappal korábban azonosította.
  • 2008. október 7. Szudán felett körülbelül 37 kilométeres magasságban szétesett 2 és 5 méter közötti átmérőjű meteoroid, amely 12,7 kilométer/másodperces (nem km/h barátaim) sebességgel, a vízszinteshez képest körülbelül 20 fokos süllyedésben érte el a Föld légkörét. A program egy nappal korábban észlelte – hát Bruce Willis, ez nem lett volna a te napod.
  • 2012. december 12. A felfedezett aszteroidát "befogta" a Vénusz, és azóta is a bolygó körül kering. A 28 napos köröket csendben rója a 62-138 méteresre becsült aszteroida.
  • 2014. január 1. Az újév napján Amerika és Afrika között, az Egyenlítő mentén lépett a légkörbe és veszett nyoma a fentebb említett szudáni aszteroidához hasonló aszteroidának. De észlelték.
  • 2018. június 2. Az előzőekhez képest jóval kisebb, 2,6–3.8 méter átmérőjű aszteroida a Botswana-Dél-Afrika határ közelében égett porrá a légkörben. Az Aszteroida nem esett senki fejére vö. Az istenek a fejükre estek.

És bocsánat a nem szakszerű csillagászati kifejezésekért. Nekem a Plutó bolygó marad, ugye, Pluto Nash?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése