2022. január 19., szerda

Mi van a Macen és mi van a felhőben?

Az informatikusok és a felhős-szolgáltatók arra törekednek, hogy a fájlok kezelése, megosztása olyan egyszerű legyen, mint egy fejsze. Sokuknak is a csapások, és sokan a lábukba vágnak. A szakemberek célt értek, a felhasználó nem tudja – nem is kellene az elméleti szép világban –, hogy hol is vannak a fájljai. Nem is fájlok, hanem a képek, meg filmek, meg doksik.
iCloud Drive
Az iCloud a gyanútlan felhasználó megtévesztésének nagymestere. A szokott, és kicsit lentebb Dropbox alcím alatt leírton túl arra is képes, hogy az Íróasztal és Dokumentum mappákat a felhőbe, az iCloudba szipkázza és tárolja a lokális tárhely, az SSD helyett. Hogy a felhasználó ezt ne vegye észre, például akkor, amikor net nélkül van, ezért a felhős fájlokat, vagy egy részüket az SSD-n is tárolja. Ez okozhatja a tárhely fogyását, hiába "másoltam mindent a felhőbe". Az SSD-s tárolás másik oka, hogy a legerősebb net is harmat gyenge még egy merevlemezhez képest is, az SSD meg sokkal, de sokkal gyorsabb. Persze egy 1,2MB-os doksi gyorsan lejön a neten is, de egy 896GB-s kép már nem. Tíz ilyen kép már nagyon nem.
Akinek van elég tárhelye a gépén (a földön), az, ha csak nincs értelmes, nyomós oka, ne tartsa az Íróasztalt meg a Dokumentumokat a felhőkben. Nyomós ok az, ha érted, amit csinálsz :), egyáltalán nem nyomós indok az, hogy így biztonságban vannak a fájlok. Bár igaz, hogy egy SSD hamarabb megy tönkre, mint egy felhő, de a biztonsági másolat az a TimeMachine.
Az iCloud Íróasztal és Dokumentum (is) elérhető a Finderben. De az, hogy ott látjuk az iCloud alatt, pont azt jelenti, hogy ezek a felhőben vannak, és nem a Macen.

Dropbox és társai
E bejegyzés írásra az elmúlt két nap öt távkonzultációja késztetett, érdekes módon az összes megoldandó problémát a címben írt kérdésre adott rossz válasz okozta. Nem csak rendet raktunk a gépeken – Teamviewer, hogy lássam, de az ügyfél dolgozik –, de mindenki megértette (remélem), hogy mi volt a gond. Ha nem találkozunk többet, akkor az a siker!
A Dropbox, amit sokan használnak az eszközök közti adatátvitelre, sokan azért is, mert nem Maces eszközzel is elérhető, szintén képes beépülni a Finderbe. Sőt! A Droboxnál megszabhatjuk, hogy melyik Dropboxos mappa legyen a Macre szinkronizálva. A szinkronizáció azt jelenti, hogy a Macre fizikailag átmásolódnak az adatok, helyet vesznek el az SSD-ről, de megmaradnak a felhőben is. Ha a Mac nincs a neten, akkor is tudjuk ezeket a mappákat használni. (Haladóknak: az iCloud olyan Dropbox, amelyből csak az Íróasztal és Dokumentumok mappának lehet Maces másolata. A Dropbox bármelyik mappájának.)
Attól, hogy a Dropbox mappát szinkronizáljuk, az helyet vesz el a felhőben is. Sokan használják a Dropboxot képek automatikus feltöltésére (Camera Uploads mappa). Minél többet fotózunk, annál hamarabb telik meg a Dropbox. "Nem töltődnek fel a képek!" – ismerős mondat? A Dropbox alól időről-időre ki kell másolni a képeket, doksikat olyan mappába, ami nem felhő-érintett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése