2022. január 17., hétfő

Oldalsáv, mappák gyors elérése Mac-en

Mindenki használja, aki Macet használ. Az Oldalsáv a Finder bal oldali, szürkés hátterű csíkja. Ha ott kiválasztok egy mappát, elemet, akkor azonnal annak a tartalmát látom, nem kell a teljes elérési útvonalat végigjárnom. Érdekes módon a használók egy jelentős része nem tudja, hogy az Oldalsáv testre-szabható. És érdemes szabni. (És nem lehet elszabni – gonoszkodott a Gonosz Almalap.)
Az egyik testreszabási lehetőség, ha a Finder > Beállítások > Oldalsávon bejelöljük, mi legyen látható és mi ne. Az Íróasztal és Dokumentumok mappa attól függően látható a Kedvencek vagy az iCloud alatt, hogy engedélyeztük-e ezen mappák iCloud felhőben történő tárolását.
A másik lehetőség, hogy az Oldalsávra szánt mappát (könyvtárat, directoryt, foldert) megfogjuk, és áthúzzuk az Oldalsávba két elem közé (nem rá, mert az mozgatást jelent). Eltávolítani a megunt, már nem használt elemet úgy lehet, hogy rákattintva előhívjuk a helyzetérzékeny menüt (két ujjas kattintás vagy Option/Alt kattintás) és ott megtaláljuk az eltávolító utasítást.
Azért érdemes az épp gyakran használt mappát kitenni az Oldalsávra, mert bárhol mentéskor, megnyitáskor egy kattintással elérjük. A szinkronizált mappák, mint például egy Finderben is elérhető Dropbox mappa, is kitehető oldalsávba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése