2022. január 28., péntek

Tanuljunk meg jelelni!

A jelnyelvet használók tanulók, használók számára rendkívül jó hír, hogy a "Magyar jelnyelvi ABC" alkalmazás elérhető iOS-re és Androidra is.
Elkészült az első interaktív magyar jelnyelvi alkalmazás, mellyel a magyar jelnyelv (HSL) egy fontos elemét, a Daktil ábécét gyakorolhatjuk. Az alkalmazás segítségével memorizálhatjuk a betűket, gyakorolhatjuk azok kivitelezését magunk is, mivel a telefon kameráján keresztül figyeli a felhasználó kezét, és visszajelzést ad számunkra. Fejleszthetjük továbbá felismerési képességeinket is, azaz egy jelelő által nekünk mutatott betűzés megértését. Az alkalmazásban egyre nehezedő kihívások mentén tesztelhetjük az elsajátított tudásunkat.

Az iOS verzió letöltési helye: https://apps.apple.com/hu/app/magyar-jelnyelvi-abc/id1586819864

Az Android verzió letöltési helye: https://play.google.com/store/apps/details?id=us.signall.daktil

Az alkalmazás fejleszője a SignAll Technologies, ami – mi más is lehetne, mint egy – magyarok vezette vállalkozás. A SignAll a Dolphio spin-offja, Robotka Zsolt és Rovnyai János alapította vállalkozás. Ahogy írják (angolul, mi meg lefordítottuk magyarra): A jelnyelv fordítása régóta a számítógép-használat egyik legnagyobb kihívása. Amikor az első siket alkalmazott (magyar/perzsa szoftvermérnök) bekerült a csapatba, a csapat további inspirációt kapott az automatizált jelnyelvi fordítás megoldására. Technikai kihívásnak és szenvedélyes projektnek indult, mára több nyelvű jelnyelven beszélő alkalmazás fejlesztéssé lett. A fejlődő technológia és néhány szenvedélyes matematikus és mérnök segítségével a SignAll képes volt egy olyan koncepciót előállítani, amely a sikerek sorozatának kiindulópontját jelenti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése