2022. április 8., péntek

Hirdetés blokkoló Safari bővítmény

Ez egy Maces blog, de a tartalmat erősen befolyásolja érdeklődésem, érdeklődésünk. Így magamtól soha nem írnék Safari bővítményről sem, ad-blockerről – hirdetésblokkolóról – sem. Én nem használom, így nincs tapasztalatom velük – a mostani írás is más remekén alapul, szokás szerint némi ellenőrzéssel, hogy tényleg úgy van-e.
Safari bővítményt az App Store-ban érdemes keresni, amit itt találunk, azt az Apple ellenőrizte (és az Apple tévedhetetlen – hiszi a Fanatikus Almalap). Másutt talált bővítmény sem feltétlenül gonosz – a fejlesztője talán az –, de mindig járjunk el körültekintően. Olvassunk utána, keressünk rá a neten véleményekre ahelyett, hogy az első hirdetésre (miért is jó a hirdetés-blokkoló?) rákattanva kattintanánk, letöltenénk és telepítenénk.
A Safari alá telepített bővítmények a Safari > Beállítások > Bővítmények fül alatt szabhatók testre és itt távolíthatók el.
A hirdetésblokkoló szoftver, ami ilyen-olyan módon tanulja meg, hogy mi a hirdetés és mi nem az. Előfordulhat, hogy téved, így egy-egy hirdetés megjelenik – a hirdetés-kezelő fejlesztők erősen törekednek arra, hogy így legyen, mert őket meg ezért fizetik. De az is előfordulhat, hogy a nézett weblap egy része nem jelenik meg, mert a hirdetésblokkoló hirdetésnek tekinti.
Ha gyanús, hogy valamit nem látunk, pedig kellene, akkor több lehetőségünk is van. Az egyik, hogy a blokkolót átmenetileg lekapcsoljuk – ha lehet. Másik opció, hogy egy másik, nem blokkolós böngészővel – Chrome, Edge, Firefox... – nézzük meg a weblapot, ez akkor jó ötlet, ha gyakran gyanakszunk, mert gyors az ellenőrzés.
Természetesen ma már minden böngészőhöz lehet ad-blockert letölteni és telepíteni. Ebben az esetben a Safari és a használt böngésző nevét kell ebben a bejegyzésben kicserélni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése