2022. október 5., szerda

Az Európai Parlament döntése: 2024-től egységes töltőkábel

Az európai parlamenti képviselők megszavazták azt a törvényt, amely előírja, hogy minden új elektronikus hordozható eszköznek azonos típusú töltőkábelt kell használnia. Az okostelefonoknak és táblagépeknek – beleértve az iPhone-t és iPadet is – 2024-től kellene USB-C töltőt használniuk, míg a laptopgyártóknak 2026-tól kell megfelelni a döntésnek. A törvényt 602 igen, 13 nem szavazattal fogadták el, nyolcan tartózkodtak.
A törvényt még a tagállamoknak is el kell fogadniuk, mielőtt az hatályba lép. Az Egyesült Királyság nem tervezi ennek a jogszabálynak az átvételét – de ez nem is kötelező rájuk nézve, de a jelenlegi Brexit megállapodások értelmében az új szabályozás Észak-Írországra is vonatkozhat. Margrethe Vestager, az EU versenypolitikai biztosa a Twitteren ünnepelte az új szabályt, a különféle töltők „pazarlás és kényelmetlenség volt” – írta.
Az Apple a javaslat ellen érvelt. Amikor először, 2021 szeptemberében bemutatták a tervezetet, az Apple képviselője a BBC News-nak azt mondta: "Az egyetlen típusú csatlakozót előíró szigorú szabályozás inkább elfojtja az innovációt, mintsem ösztönözné azt, ami viszont árt a fogyasztóknak Európában és szerte a világon". A technológiai óriás az egyedi töltőportot használó okostelefonok fő gyártója, iPhone sorozata ugyanis Apple gyártmányú Lightning csatlakozót használ.
Az új szabály a „kis és közepes méretű hordozható elektronikára” vonatkozni, ideértve: a mobiltelefonok, a tabletek, az e-olvasók, az egerek és billentyűzetek, a GPS (globális helymeghatározó rendszer) eszközök, a fejhallgatók, fejhallgatók és fülhallgatók, a digitális kamerák, a kézi videojáték-konzolok, és a hordozható hangszórók.

Tom Gerken, BBC

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése