2022. október 3., hétfő

Maces naptár alkalmazások  

Az Apple naptár (Calendar) alkalmazása fut Mac-en, iOS-en, iPadOS-en és watchOS-en is. Mélyen integrált az Apple többi alkalmazásával és az operációs rendszerekkel. Lehet, hogy ez sok, él olyan felhasználó, akinek csak egy naptáralkalmazásra lenne szüksége. Azonban azoknak, akik többre vágynak – például anyanyelvünkön beszélőprogram –, annak ezek az alap naptár-alkalmazások kevesek. Szerencsére rengeteg alternatíva létezik, a Google ingyenes, de hatékony alkalmazásától a Moleskine lenyűgöző Timepage-jéig. Az iLife magazon naptár-tesztjét honosítottuk, forintosítottuk.
A naptár alkalmazások tesztelésekor az volt a fő szempont, hogy az Apple alkalmazásában található funkciókon túl elegendő plusz tudást kínálnak-e, hogy megérik-e az árukat. Azt is tudni akartuk, hogy mennyire jól szinkronizálódnak a platformok között, és mennyire egyszerű a használatuk, különösen a találkozók és egyéb bejegyzések esetén.
Az olyan további funkciók, mint a feladat-kezelés képessége vagy a Parancsok (Shortcuts) támogatása jelentik azt a pluszt, amely egyes alkalmazásokat kiemelt a többiekhez képest. És ha egy fizetős alkalmazás ingyenes próbaverziót kínál, annál jobb.

Hogyan teszteltük?
Tesztelési folyamatunk egyszerű volt. Az összesítésben szereplő hat alkalmazás mindegyikéhez ugyanazokat a találkozókat és eseményeket adtuk hozzá diktálva (azaz angolul diktálva) – „Vacsora Katival szerdán este 8-kor”. Azoknál az alkalmazásoknál, amelyeknek szüksége volt rá, manuálisan is megadtuk a dátumokat és az időpontokat. Ezután teszteltük, hogy az általunk létrehozott találkozók és események milyen gyorsan szinkronizálódnak a többi eszközünkkel. Ha egy alkalmazás támogatja a Parancsokat, azt is ellenőriztük, hogy milyen előre elkészített Parancsok állnak rendelkezésre.
Végül megvizsgáltuk a megjelenítést, és azt, hogy milyen egyszerű a találkozók és események különböző nézetekben való megjelenítése az egyes alkalmazásokban.

Megfontolandó dolgok...

Csatlakozhat értekezletekhez az alkalmazásban?
Az online értekezletek sokunk számára elkerülhetetlenek, és egyes naptáralkalmazások lehetővé teszik, hogy közvetlenül a naptári találkozóból kattintva csatlakozzon a megbeszélésekhez.
Nem Apple platformok támogatása
Az Apple Calendar csak egy a számos naptárszolgáltatás (CalDAV) közül, amelyeket esetleg használhat. Jó, ha az alkalmazás támogatja a Microsoft Outlook és a WebDAV formátumokat..
Utazási idő
Számos naptáralkalmazás lehetővé teszi, hogy megjelenítse, mennyi ideig tart az utazás egy találkozóig, így az alkalmazás figyelmeztetheti Önt, amikor eljött az indulás ideje.
Mac támogatás
Az itt található összes alkalmazásnak iOS és iPadOS verziója van, de ha Mac számítógépét használja naptárbejegyzések hozzáadásához, akkor szüksége lehet egy natív Mac alkalmazásra is. Az itt található összes alkalmazáshoz van Maces verzió, kivéve a Google Naptárt.

BusyCal

Árak: macOS 12 790Ft/év*
Webhely: busymac.com/busycal/
A BusyCal fő vonzereje a testreszabási lehetőségek, valamint az a képesség, hogy szűrőket adjon hozzá a keresésekhez, lekérdezésekhez, majd elmentse ezeket jövőbeni használatra. Az alkalmazás támogatja a diktálást, ami hasznos, ha új találkozót rögzít, mert a dátumot és az időt is lehet szóban diktálni.
A BusyCal mutatja az időjárás-előrejelzést és a holdfázisokat is. A többi alkalmazáshoz hasonlóan a BusyCal is együttműködik a fő naptárszolgáltatásokkal: iCloud, Google, Office 365 és WebDAV. Emlékeztetőket hívhat le az Emlékeztetők (Reminder) alkalmazásból (bár nem működik az iOS 13-ban és a macOS Catalinában bevezetett Emlékeztetők új verziójával) – azaz inkább nem működik.
A testreszabási lehetőségek közé tartozik annak megadása, hogy hány nap legyen egy hétben, valamint a betűméretek, a naptárszínek és az időformátumok beállítása. A feladatok integrálhatók a fő naptárba, vagy megtekinthetők saját feladatlistájukban.
Értékelés: négy pont
+ Diktálásos bevitel
+ Sok testreszabás
+ Mentheti a kereséseket
- Néhány kompatibilitási probléma

Readdle Calendars

Árak: macOS verzió: 7 790Ft/év*
Webhely: readdle.com/calendars
A Readdle Calendars alkalmazás évek óta elérhető iOS és iPadOS rendszeren, és most már Macen is fut. Van ingyenes verzió, amely egyetlen naptár használatát teszi lehetővé, és egy fizetős verzió, amelyben minden funkció elérhető. A Pro-előfizetéssel használható Macen, iPhone-on, iPaden és Watchon.
A Calendars egyesíti a naptáralkalmazásoktól elvárt funkciókat az Emlékeztető (Reminders) található funkciókkal, beleértve a feladatok beolvasását az Apple Emlékeztetőkből. Abban különbözik a többi itt említett alkalmazástól, hogy a pozitív szokások megszilárdítására szolgál. A beállítási folyamatban meg kell adnia egy időpontot, amely körül minden nap az alkalmazás jelzi elvégzésük idejét.
A Calendarsban a feladatokat a feladatlistából simán áthúzhatjuk egy naptárba ütemezésükhöz. A szokásos feladatokhoz Shortcuts hozhat létre, miközben a Calendars érti a diktálást is.
Értékelés: négy és fél pont
+ Diktálásos bevitel
+ Jó feladatkezelési funkciók
+ Sok gyorsbillentyű-művelet
- Szűk neki az iPhone

Fantastical

Árak: macOS verzió: 15 490Ft/év*
Webhely: flexibits.com/fantastical
A Fantastical az iOS egyik legrégebbi és legnépszerűbb naptáralkalmazása, és ennek nagyon jó oka van. A diktálásos bevitele felülmúlhatatlan, így nagyon egyszerűvé teszi az események és találkozók hozzáadását. Az összes Apple platformon elérhető, így kiváló választás, ha van órád, iPhone-od, Maced vagy iPaded.
Néhány alkalmazásfunkciót ingyenesen használhat, de ha mindenhez szeretne hozzáférni, fizetnie kell a prémium előfizetésért. Az előfizetés minden eszközön feloldja az összes funkciót, és lefedi a Fantastical névjegyek alkalmazását, a Cardhopot is. Az ingyenes verzióban három napos időjárás-előrejelzést tekinthető meg, míg a fizetős verzió tíz napra kiterjeszti ki ezt.
A Fantasticalt feladatkezelőként használhatja, és feladatokat importálhat az Emlékeztetőkből. Létrehozhat sablonokat eseményekhez, feladatokhoz és egyebekhez. A naptárak csoportosíthatók, és a csoportokat a tartózkodási helyétől függően automatikusan aktiválhatja.
Értékelés: öt pont
+ Kiváló természetes nyelvű bevitel
+ Lehetőség sablonok létrehozására
+ Jó időzóna támogatás
+ Lenyűgöző felület

Google Naptár

Magánszemélyek számára ingyenes
Webhely: google.com
Ha olyan alternatívát keres az Apple Naptár alkalmazásához, amely a minimálisnál többet nyújt ingyenesen, vagy ha a Google egyéb szolgáltatásaiba fektet be, a Google Calendar jó választás. Amellett, hogy iPhone-on vagy iPaden használja a Google Naptár eseményeinek kezelésére, hozzáadhatja iCloud-naptárfiókját, bár a folyamat korántsem egyszerű, és webböngészőben kell végrehajtani.
Ha Mac számítógépén szeretné használni a Google Naptárt, akkor webböngészőt is kell használnia. Pozitívum, hogy a felület remekül néz ki, mélyen integrálva van a Gmaillel és más Google-szolgáltatásokkal, és az alkalmazáson belül is csatlakozhat online megbeszélésekhez. Vannak sablonok is az ismétlődő események létrehozásához, például egy hangszer gyakorlásához; mondd el az alkalmazásnak, hogy napi egy órát szeretnél gyakorolni, és talál időt az ütemezésedben. A diktálás nem támogatott, de legalább az új esemény hozzáadására szolgáló „+” a hüvelykujja alatt van az iPhone-on, és jól látható.
Értékelés: négy pont
+ Ingyenes a legtöbb felhasználó számára
+ Kiváló felület iOS-en
+ Sablon automatizálás
- Nincs természetes nyelvű bevitel
Moleskine Timepage
Árak: macOS 6 790Ft/év*
Webhely: moleskinestudio.com
Ha ez az összefoglaló pusztán a külsőségeken alapulna, akkor Moleskine Timepage nyerne. Mint a Moleskine összes alkalmazása, ez is lenyűgözően néz ki. A jó hír pedig az, hogy már Mac-en és iOS-en is elérhető. A Mac-en az iPhone-hoz képest több képernyőterület lehetővé teszi, hogy egymás mellett lássa a havi nézetet, az idővonalat és a Ma (Today) kártyát. A Ma kártya ügyes, egy ablakban tartalmazza a találkozókat, a feladatokat, az időjárás-előrejelzést és az „Ezen a napon” információkat.
A találkozók és események hozzáadásakor a Timepage elmarad néhány más alkalmazás mögött, mivel nem támogatja a diktálásos bevitelt.
Azonban van néhány jó tulajdonsága, hogy enyhítse a fájdalmat. Például iPhone-on érintse meg és tartsa lenyomva a „+” jelet, majd húzza rá egy napra, hogy az adott napon eseményt hozzon létre. A Timepage pedig „emlékezik” arra, amit korábban beírt, és azt használja fel arra, hogy javaslatokat tegyen a billentyűzet tetején.
Értékelés: négy és fél pont
Kedves felület
Könnyű bejegyzések hozzáadása
Időjárás előrejelzés
Nincs természetes nyelvű bevitel

Week Calendar

Árak: macOS: 7 490Ft/év*
Webhely: https://www.weekcal.com
A Week Calendar sok érdekességet kínál Mac és iOS rendszeren egyaránt (az Apple Watchon is működik), beleértve az Emlékeztetők támogatását és a dedikált feladatnézetet, az ismétlődő eseményekhez sablonok létrehozásának lehetőségét, valamint az óránkénti időjárás-előrejelzést a Today nézetben. Ezenkívül egyszerűbbé teszi a nyilvános naptárak megtalálását és előfizetését az alkalmazáson belül. És támogatja mind a Mac, mind az iOS widgeteket.
Létezik diktálás, az időjárás-előrejelzés többletköltséget jelent az éves előfizetés árán felül. Azt is tapasztaltuk, hogy a Mac verzió felülete nem ergonomikus – az új esemény hozzáadására szolgáló „+” gomb például apró, a képernyő aljához ragadt. Pozitívum, hogy a Napi nézet iOS és Mac rendszeren is három lehetőséget kínál, így kiválaszthatja, hogyan jelenítse meg a találkozókat. A Mini hónap nézet pedig kiváló áttekintést nyújt mindenről, ami egy adott hónapban történik.
Értékelés: három és fél pont.
+ Sablonok az ismétlődő eseményekhez
+ Óránkénti időjárás-előrejelzési lehetőség
- Nincs természetes nyelvű bevitel
- Az interfész szűkös

És a nyertes: Fantastical

Lenyűgöző kezelőfelülete és a diktálásos lehetőség örömet okoz a Fantastical használatában. Összefoglalónkban minden alkalmazást dicsérünk egyes képességeiért, és nem fog nagyot tévedni, ha bármelyiket választja. Az a tény, hogy a Google Naptár ingyenes, és több szolgáltatáshoz is kapcsolódik, nagy előny. A BusyCal természetes nyelvű támogatása és testreszabási lehetőségei miatt érdemes megnézni. A Readdle Calendars pozitív szokásokra való összpontosítása egyesek számára is hasznos lehet.
A Moleskine időoldala gyönyörű, és öröm használni. A Today kártya különösen jó. A Week Calendar Mini hónap nézete pedig jó módja annak, hogy áttekintést kapjon egy hónap találkozóiról.
Azonban mindegyiknek voltak negatívumai, legyen szó a természetes nyelvű bevitel támogatásának hiányáról, szűkös felületről vagy hiányzó funkciókról. Csak a Fantastical úszta meg sértetlenül a tesztjeinket. Remekül néz ki minden verzión, és az iOS és iPadOS verziókban a gesztusok intelligens használata szórakoztatóvá teszi a használatát. Apró mozdulatok, mint például az animált vészharang, hozzátesznek ehhez. Méltó nyertes.
Forrás: iLife 2022. októberi szám

* 2022. szeptember 29-i ár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése