2023. február 24., péntek

Kell egy benzinkút Izlandon? – játék

A Flat eye (Lapos szem?) játékban egy jövőbeli(?) benzinkút menedzselését bízták ránk (hibáztak, nem kétséges, hiszen nem lesznek benzinkutak by Greta). A benzinkút üzletét folyamatosan fel kell tölteni, frissíteni. Menedzserként az eladó szájába kell rágni a rágógumit, hogy mit csináljon és mit mondjon. Általában elégedetté kell tennie a vásárlókat – micsoda újítás! Időnként egy "prémium ügyfél" érkezik be a benzinkútra, aki imád beszélgetni. Az ilyen beszélgetés menete befolyásolja a történetet.
A Flat Eye 2022-ben játszódik Izlandon, de ez egy határozottan alternatív univerzum... vagy nem? A WC-k "bioanyagot" termelnek, amelyet ételekhez és italokhoz használnak fel – omg. Olyan gyógyító orvosi gépeket telepíthet, amelyek garantáltan fájdalommentesek – és biztosan nem ölik meg a pácienseiket (ez szó szerint szerepel a leírásban). És minden tele van tolakodó adatgyűjtési technológiával, amely minden tényt összegyűjt az ügyfelekről. Ismerősen hangzik?
A humoros megközelítés jól működik – szerencsére. A humorra nagy szükség van, mert a Flat Eye napi menedzsment oldala kissé unalmas. Természetesen kihívást jelenthet minden gép karbantartása és minden polc feltöltése, miközben türelmetlen vásárlók várakoznak a pénztárnál, de az a tény, hogy a feladatok nem túl változatosak és ismétlődők, csökkenti a játék vonzerejét. A tönkrement gép megjavítása egyszerű: kiválasztod, és rákattintasz a Javítás gombra.
Sajnos a narratív oldal sem sokkal jobb. A szereplők többsége elmeséli, milyen szörnyű ez a disztópikus világ, ami már a benzinkúton való napi interakciókból is kitűnik. A Flat Eye sokkal jobb játék lenne, ha vagy a menedzsmentre vagy a narrációra összpontosítana, így kettő között a fagyott földre esünk. Élveztük a humort, a művészetet és a kihívást, de ettől többre vágytunk.

Alex Blake rajongó írása a Flat Eye játékról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése