2023. február 20., hétfő

Wondershare UniConverter – Maces hang– és videoformátum konverter

A Wondershare video- és grafikus alkalmazásokat fejleszt Macre. Az egyik a UniConverter médiakonverter (egyik fájl típusból a másikba átszámoló), amely valójában ez több, mint egy konverter, mert kínál rögzítést, szerkesztést és DVD-írást is (noha a DVD-évtized már a múlté). Képes hang-konverzióra is, jó hír ez a zenei gyűjteményt másolók vagy rendezők számára.
Ahol a konverteralkalmazások technikai részletekbe keverednek, az UniConverter barátságos arcot mutat, egyszerű, egy kattintással végrehajtható konvertálási lehetőségekkel szinte minden elképzelhető videó- (legismertebbek: MP4, AVI, MKV, WMV, MPEG-2, DIVX, MOV, Xvid, Video, YouTube Video, Facebook Video...)vagy hangformátum (legismertebbek: MP3, WMA, AAC, OGG, FLAC, AC3, M4R, AIFF, MKA, APE, AU...) között. Bármelyik paramétert – képernyőméret, bit– vagy képkocka–sebességet – egyszerűen testre szabhatja.
Az átalakítás meglehetősen hatékony, bár mint mindig, a nyersanyagtól függ. Minél többet kell újraszámolni, annál tovább tart, különösen a H.265 kodekeknél. Sok feladat esetén azonban – például AVI-t MP4-re konvertálás ahhoz, hogy le lehet játszani a videót az Apple TV-n – dicséretesen gyors. Alapvetően nincs olyan bemeneti formátum, amelyet ne tudna kezelni, így a legfurcsább videokamera házimozi fájljaival is működik. A kötegelt kódolás megkönnyíti a sok fájllal való munkavégzést. A kötegelt konvertálás azt jelenti, hogy megadunk egynél több, akár hetven videót, megadjuk a célformátumot és ... és ... és a Mac szépen elpörög magában. A szerkesztést is lehet sok videóra végrehajtani – azért nagyon óvatosan –, például minden videó elejére betehetjük a céges logót vagy a végére odakerülhet az átkonvertálás időpontja.
Az egyszerű átalakításon kívül sok mindenre képes. A tömörítő, miközben átméretezi a videót, egyszerű módosító csúszkákkal és előnézeti lehetőséggel lehetőséget ad, hogy gyorsan megtekintsük az eredményt, mielőtt belekezdünk egy pár órás konvertálásba. A letöltő le tudja húzni a legtöbb tartalmat az olyan streaming oldalakról, mint a Youlube, az összevonás pedig összefűzheti a meglévő fájlokat konvertálás közben. A képernyő képét és a webkamerát is rögzítheti az alkalmazáson belül.
Az „AI Lab” funkciók további lehetőségeket kínálnak – de ez már a fizetős terület. Nagyon jó a zaj szűrés vagy a hang–kiemelő és –eltávolító funkció.
Érdemes a UniConverter ingyenes verzióját kipróbálni, amely nem érhető el a magyar App Store-ból, amíg az angolból igen. Apple, én így szeretlek. Az angolhoz angol nyelvre kell váltani. De talán egyszerűbb a Wondershare honlapjáról (a link egy letölthető zip fájl!) letölteni, ott a teljes árazás is megtalálható.
Én valójában egyszer használtam a UniConverter-t, amikor egy céggel bedigitalizáltattam a családi Super-8-as filmeket, és a kapott 130 darab félórás film a Mac által értelmezhetetlen Windowsos formátumban volt. Vagy fél napon át pörgött a még Intel procis Macbook Air, de a végén volt 130 .mov fájlom.
Ez a cikk az iLife magazinban megjelent, Hollin Jones írta bemutató alapján készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése