2023. szeptember 19., kedd

Alkalmazás eltávolítása a Macről

Nincs is egyszerűbb, fogom, behúzom a Kukába, kiürítem a Kukát és megyek a dolgomra. Oké, néha ehhez admin jelszó is kell. Mi lehet a gond? Ha az alkalmazás telepítése, futása során máshová is írt adatot, mint a saját alkalmazása. Az alkalmazás ugyanis egy mappa – csak nem annak látszik, de némi furfanggal bele lehet nézni, találunk majd pár száz-százezer fájlt. De az alkalmazás nem csak ide ment adatot (olyan adatra gondolj, ami a működéséhez kell, nem az alkalmazással általad létrehozott fájlra), ha ment ide egyáltalán, hanem szerte szét a macOS-ben. Teszi ezt azért, mert együtt akar működni más alkalmazásokkal, szolgáltatást nyújt nekik...
Az így létrejövő apró fájlok törlése még egy profi Maces számára is macerás, időrabló és soha sem lehetünk biztosak abban, hogy mindent kitöröltünk. Kitörölni nem csak azért érdemes, mert már nincs ezekre szükség – hiszen az anya-appot is töröltük –, de későbbi meglétük okozhat galibát, gondot, meggátolhatja az újra telepítést. Erre jó megoldás az AppCleaner – mert ugye mindenre van egy alkalmazás.
Az AppCleanert (https://appcleaner.en.softonic.com/mac) kollégáim évek óta használják sikerrel és örömmel, de ami igazán fontos, gond nélkül. Az AppCleaner a megadott linkről tölthető le, momentán nem található meg a Maces App Store-ban. Letöltés és telepítés után a használata roppant egyszerű, az Alkalmazások mappából az AppCleaner ablakába kell áthúzni a kitörölendő alkalmazást. A képen a Skype-ot dobnám ki, látható, hogy könyvtárak és fájlok lennének törlendők a programmal együtt, kézzel biztos, hogy lassabban és hibázva végezném az eltávolítást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése