2018. június 22., péntek

Megfosztja-e a Legfelsőbb Bíróság az App Store-t monopol helyzetétől?

Az USA Legfelsőbb Bírósága elé került az a per, aminek tárgya az Apple iOS App Store gyakorlata. A felperes szerint az Apple azzal, hogy – legálisan, normálisan, alaphelyzetben – csak az App Store-on át engedi alkalmazás telepítését iPhone-ra vagy iPadre, korlátozza a versenyt. Ráadásul monopol helyzetéből adódóan úgy áraz (30% jutalék), ahogy akar. És ez utóbbi miatt károsítja a felhasználókat, mert azok drágábban jutnak az alkalmazásokhoz, mint lehetne.
Ha a Legfelsőbb Bíróság kötelezné az Apple-t arra, hogy más módon is lehessen alkalmazást letölteni, akkor mi, felhasználók talán olcsóbban jutnánk hozzá olyan alkalmazásokhoz, amelyeket az Apple nem ellenőrzött, vagy eddig nem tűrt meg az App Store-ban ilyen vagy olyan okok miatt.
Ha arra gondolok, hogy a Macre nem csak, sőt, nagyon nem csak az App Store-ból tudok alkalmazást vásárolni, akkor nincs akkor gáz. A gond az, hogy mi, felhasználók, felelőtlenek vagyunk. Hogy csak egy példát említsek: MacKeeper. Szinte minden netes fórumon elhangzik, hogy ne telepítsd, mégis, a nálunk tanulók gépein gyakran (35-45%) ott figyel.
Az Apple nem csak pénzügyi szempontból ragaszkodik ahhoz, hogy rajta keresztül legyenek az alkalmazások elérhetőek. Ha egy app kiakad, vagy rossz, akkor gyakran az iPhone-t, vagy az Apple-t szidjuk, pedig nem ő a hibás, hanem az app. Ezt elkerülendő az App Store-os alkalmazás feltöltő macera, a számos elvárás, előírás. Tegyük hozzá, az Apple rengeteg támogatást és segítséget ad a fejlesztőknek – persze ez az ő saját érdeke is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése