2020. október 21., szerda

Hol készült ez a fotó? Metaadatok

Minden Maces tudja, hogy a Fotók alkalmazás – iOS alatt is persze –, képes megmutatni, hol készült a kép, ha annak metaadata tartalmazza ezt az információt. De annak számára, aki nem használja a Fotókat, nincs más lehetőség? És mi van a Fotók nem mutatta metaadatokkal?
Kattints a képre, hogy eredeti méretben lásd!


Ismétlés a tudás kedves édesanyja: egy fénykép, kép esetén metaadat az, amit nem látunk, de a képhez tartozik: mérete, felbontása, milyen kamerával, expozíciós idővel készült, hol készült... és így tovább.
Fotókban (a fenti kép jobb oldala) kijelöljük a fényképet, infót kérünk róla – kis karikába zárt 'i' betű, halványan látható a jobb oldal teteje felett, a dátum mellett vagy command + I. Az úszó ablakban látunk mindent, amit a Fotók meg akar mutatni.
A címbeli kérdésre adandó választ segíti, ha megnézzük, a térképen hova gombostűzi a Fotók a képet.
De ha nem akarom a Fotókat használni?
Akkor ott a Mac használók svájci bicskája, a Megtekintő (Preview) alkalmazás. A svájci bicskás hasonlat nagyon megáll, mert (amikor én még kis srác voltam) mindenki vágy szép piros svájci bicskára ezeregy funkcióval, majd pár napos örömködés után, kevés kivétellel, a bicska a polcon hever.
A képet megnyitjuk a Megtekintővel. A Eszközök > Vizsgáló megjelenítése paranccsal vagy a command + I (általában minden info command + I) kapjuk a fenti kép bal oldalán látható úszóablakot, amely, képtől függően, különböző szabványoknak, fél-szabványoknak megfelelően mutatja a kép metaadatait. Azokat persze, amelyek léteznek.
Hogy hol készült a kép? Hogy azt lássam, a GPS fület kellett volna kiválasztanom. De az Almalap Gonosz, önállóan megoldandó házifeladat a kérdés megválaszolása, a hely felkeresése. Érdemes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése