2020. október 7., szerda

Könyvkiadás Macről

A Pages az Apple szövegszerkesztő alkalmazása. Meg lehet vele nyitni Microsoft Wordöt és menteni is, de most nem erről lesz szó, hanem a könyv-szerkesztő képességéről. Az Apple, mint mindig, az e-bookban is saját utat jár. A Pagesre épülő iBooks Author alkalmazással lehetett egykor szép, színes, nem szagos, de roppant interaktív könyveket létrehozni, amelyeket persze csak az Apple könyvesboltjában lehetett terjeszteni, megvásárolni és csak Apple eszközökön lehetett hibátlanul megtekinteni, mert az Apple tök jó, de más e-könyv olvasók számora értelmezhetetlen elemeket is használt. Aztán az iBooks Author alkalmazás ment a kukába, és az Apple a Pagesbe mentette át a könyvkészítés maradékát, ma is ott találjuk meg. A Pagesből készíthetsz PDF-et is, de az nem e-könyv, hanem PDF. Az e-könyv kicsit több a PDF-nél.
A Pages sablonok közt találjuk a könyv sablonokat is. Mielőtt belevágsz, nézd meg, hogy a sablon mire képes! Egyes sablonokban van tartalomjegyzék készítési lehetőség, másokban nincs. Egyes sablonokban létezik lábjegyzet, másokban meg nem. Persze át lehet másolni egy félkész művet egyik sablonból a másikba, de én jobb ötletnek tartom az előzetes próbát.

Az iBooks, az Apple e-könyv megszületése óta hányatott sorsú. Volt könyv készítő, aztán az Apple úgy érzete, ez lesz az oktatás bevételének kulcsa (falovát azért még sem mernék írni) – de nem lett az. Macen a Könyvek alkalmazás – ahogy iOS-en is – az, amelyben vásárolhatsz könyvet.
De vissza a könyvszerkesztéshez! Nem nehezebb, mint egy összetetebb dokumentumot megírni. Kiadni, publikálni kicsit bonyolultabb, de ez a bejegyzés pont azért született, mert az Apple segédoldalt hozott létre, csak angolul, az önkiadó szerzők számára. Aki nem akar bajlódni a kiadással, az talál olyan magyar vállalkozást, amely – persze nem ingyen – segít az Apple áruházába jutni. Úgy gondolom, annak, aki ír(na), érdemes megnézni, hogy kell "kiadni", nem olyan bonyolult feladat az.
Az Apple könykiadást segítő oldala

Az én mai 20-as toplistámon nyolc magyar nyelvű könyv található. És ki biztosra vette, hogy Petőfitól a Helység kalapácsa – János vitéz – Az apostol köztük lesz, az bátran álmodjon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése