2020. október 26., hétfő

Karácsonyi üdvözlőlap Macen Fotókból

Utánozni sokkal könnyebb, mint leírni – ezzel biztatok mindenkit, aki követ. Megmutatom, hogy lehet a Macen a Fotók alkalmazásban levő fényképekből PDF üdvözlőlapot, a példában karácsonyit, készíteni. És csak munkába kerül, pénzt nem költünk. Kezdjük!
Első lépés, hogy a Fotók tudását kibővítsük. (Azért, mert régen ezt a tudta a Fotók, most meg nem, vagy nem annyira, vagy nem úgy. A mostani megoldás egyébként jobb, mert bárki írhat képfeldolgozó kiegészítőt a Fotókhoz.) Nyissuk meg az App Store alkalmazást, keressük meg a Mimeo-t és töltsük le a Macre.
A szabályos telepítés utána a Rendszerbeállítások > Bővítmények párbeszédablakban engedélyezzük, hogy a Mimeo beépüljön a Fotókba, így lesz a Fotók része a Mimeo plug-in.
A fenti lépéseket csak egyszer kell megtenni. Ha a Mimeo frissül, akkor a Mac azt a többi szoftverfrissítéssel együtt kezeli, nincs vele külön feladat.

Alkossunk!

Nyissuk meg a Fotókat! Válasszuk ki az üdvözlőlap készítéséhez vágyott képeket, majd hozzunk létre egy új projektet.
Értelemszerűen a projektek száma, lehetősége a telepített szolgáltatások számától függ, én sokat telepítettem. Most a Mimeo-sat mutatom, de az App Store-ban keresve továbbiakat is – Milk, Friedmann, Motif... – találhatsz. Sajnos nem mindegyik használható itthon. Ennek az oka az, hogy ezek a fejlesztők azt remélik, hogy nyomdai kivitelben rendeljük meg azt, amit összeállítunk, ezért folyamatosan árakba botlunk. De mi kikerüljük őket – ma és most.
A lap szerkesztése nem bonyolult, kiválasztva a módosítandó elemet, a Fotók-Mimeo mutatja az elérhető eszközöket. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az üdvözlőlapnak két (négy) oldala van. A szerkesztési, módosítási lehetőségek limitáltak – viszont ingyen a rendelkezésünkre állnak. A projekt indításakor sablont kell választanunk. Szerkesztés közben is lehet sablont váltani. Mutatok pár szerkesztési lehetőséget mutató képet!

Ha készen vagyunk, akkor mentsük el a lapot PDF formátumban. Köszönjük meg a Mimeo-nak, hogy ezt fizetés nélkül megtehetjük. Nem kapjuk meg egyből a PDF fájlt, a Mimeo majd emailben küldi el, bátran adjuk meg az email címünket. (Azok, akik régebb óta követik a blogot, tudják, hogy érdemes a "lényegtelen" emailünket használni. Egy olyan email címet, amit csak arra hoztunk létre, hogy bejelentkezzünk soha többé fel nem keresendő szájtra, hogy megkapjunk egy minket érdeklő PDF-et egy olyan helyről, ahová többé nem akarunk eljutni. Nos, ez is ilyen eset. Persze ehhez az email címhez legyen hozzáférésünk! :)

Hamarosan mailt kapunk a Mimeo-tól. Töltsük le a PDF-et és nyissuk meg Megtekintőben.

Megtekintőben – számos más lehetőségen túl – a 90 fokos forgatás is lehetséges.
Összefogalalva
Kicsit kacifántosnak tűnik, de nem az. Ha belejövünk, akkor nagyon gyorsan tudunk dolgozni. Ehhez persze kell az, hogy megfelelő fényképeint legyenek. Aki nagyon igényes, idő milliomos, az akár nevesített üdvözlőlapokat is készíthet - egyesével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése