2020. október 16., péntek

Még öt Maces okosság

Tudom, hogy tudod. Ha nem, akkor érdemes tudnod, ha Macet használsz. Ha profi vagy, akkor meg tudod, mit jelent "A billentyűzetes navigációval mozgathatja a fókuszt a vezérlők között" mondat?

Gyorsan számolok
A Spotlightban, keresés – nagyító ikon a menüsoron, kisebb számolásokat is el tudsz végezni, nincs szükséged Számítógépre, Numbersre, Excelre. Mutatom:
És az mennyi forintban?
Ismét a Spotlight, Maces keresés, adja a választ. Nem MNB vagy kereskedelmi banki árfolyamon, hanem a Yahoo! alapján, de ez kerekítési hiba. Szóval, mennyi az annyi? (Nagyobb gond, hogy néha nem frissül az árfolyam, ne higyjünk vakon a Macnek. Sem. Semelyik alkalmazásnak se.)
Netes űrlap kitöltése
Netes űrlap kitöltésekor a TAB (q mellett) billentyűvel is léphetünk a következő mezőre (ha csak a weblap készítője nem volt nagyon ügyes vagy vér béna). Ehhez persze szükséges, hogy a Rendszerbeállítások > Billentyűzet > Billentyűparancsok párbeszédablakban legyen bejelölve az "A billentyűzetes navigációval mozgathatja a fókuszt a vezérlők között" opció.
Minden csörög
Több iPhone halálát okozta már az, hogy a tulajdonos földhöz csapta, amikor egyszerre csöngött a telefonja és a Macje. Pedig Macen be lehet állítani, hogy ha azonos wifin vagy Bluetooth távolságban van a két eszköz, akkor a Mac az úr – FaceTime hívás esetén. A FaceTime > Beállítások > Beállítások fülön kell kattintanunk.
Bejelentkezéskor betölt
A Macen (is) megadható, hogy mely alkalmazások induljanak el, amikor bejelentkezünk, indul a Mac. Ezt a Rendszerbeállítások > Felhasználók és csoportok > Indítóelemk fülön tegetjük meg.
Mi azt tanácsoljuk, hogy ne tegyünk ide semmit. Indítsuk el kézzel a Mailt, a Naptárt, a bármit, amit használunk. Miért? Mert ha gond van, akkor külön ujjgyakorlat a kényszerű újraindításnál. És itt találjuk azokat az alkalmazásokat is általában, amelyeket nem igazán akarunk, csak úgy "felugrottak" a Macünkre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése