2020. október 19., hétfő

Apple Fotók és a Dropbox

Kígyófészekbe nyúlunk kora hajnalban hétfőn. Az Apple eszközök közti adatcsere egyik haszonélvezője a fényképeink – helyesebben lennének, ha az Apple és mi odafigyelnénk. De nem figyelünk, mert hozzászoktunk, hogy az Apple figyel helyettünk és kitalálja a gondolatainkat, mi meg megengedhetjük magunknak, hogy nem vagyunk informatikusok.
Ennek a képnek elsőre nincs sok köze ehhez a bejegyzéshez. Ám készült belőle 23 darab. Ezek közül ezt az egyet őriztem meg, használtam fel. És őszintén, akár ki is dobhatnám, mert van vagy harminc másik 'de jól néz ki' képem üres útról, felhőkről korábbról.

Miért nem tudom a Dropboxba mentett fotókönyvtáramat használni?


A fotókönvtár a Képek könyvtárban van, és tilos hozzányúlni. Bár egyetlen fájlnak látszik, de nem az, minden képünk külön fájl, számos adatbázis- és index hivatkozást rejtett az Apple el abban az egyetlen fájlban. A legkisebb változtatás is képes "hazavágni" az összes képet. Legtöbb esetben ilyenkor sem veszett el semmi, de aki nem ért hozzá, az ne próbálkozzon helyreállítással, forduljon szakemberhez – például hozzánk.
Az egyes képek számos metaadatot tárolnak, ilyen a kép mérete, a GPS adatok... Egyes felhő-tárhelyek, optimalizálási céllal, nem tárolják az összeset. Ezért a legjobb megoldás az iPhone-Mac szinkronizálásra, képátvitelre az iCloud (amely szintén eldob pár metaadatot – ezt több szájt is írja, tágra zárt szemekkel olvasom), itt a legkisebb a metaadat veszteség. Ez a veszteség egyébként ezerből ha egy embert érint, az átlagfelhasználót, mint engem, nem.
A Dropbox-szal még sem a metaadat vesztés a legnagyobb gond. Ha a fotókönyvtárat a Dropboxban tároljuk, onnan nyitjuk meg, akkor a Maces Fotók több tucat fájlt fog nyitva tartani a Dropbox felhőből. És ha gigás képeket mozgatunk, akkor nem biztos, hogy ezeket valós időben tudja le- és feltölteni. Ha viszont valamit nem tud befejezni, vagy csak késéssel, az az említett fotók adatbázis szétesését okozza, a Fotók meg hátradől és nem dolgozik.
De! A Dropbox alkalmas arra, hogy a képeket az iPhone-ról a Macre továbbítsa.

Mi a különbség az iCloudos és Dorpboxos képmásolás között?


Az iCloudos szinkronizáció a legegyszerűbb. Egyszeri beállítás után – minden eszközön elvégzendő – semmi dogunk, a képek jönnek-mennek. Egészen addig, amíg valamelyik tárhely – iPhone, Mac, iCloud – meg nem telik. És ez a hátránya is, a legszűkebb keresztmetszet a Mac szokott lenni. A 128GB-os, de még a 256GB-os SSD is kicsi. Nagyobb képtár nem fér el rajta. Vagy írtunk a képek közül – kellene –, vagy nem tudjuk használni az iCloudos szinkronizációt. Vagy veszünk egy új Macet 2TB SSD-vel.
A Dropboxos megoldás folyamatos jelenlétet igényel, de nagyobb szabadságfokot ad. Az iPhone-on csak akkor indul el a képek feltöltése felhőbe, ha elindítjuk a Dropbox alkalmazást, a háttérben futás kevés. (Régen ment automatikusan, de az Apple fejlesztett az érdekünkben...) Azzal nincs feladatunk, hogy a fotókat eljuttassuk a Dropbox app-hoz.
A Macen érdemes a Dropbox 'Camera Uploads' mappáját csak online elérhetővé tenni – ez a lehetőség jól el van rejtve a Dropboxban. Ez azt jelenti, hogy csak akkor látjuk az iPhone-tól érkező képeinket, ha neten vagyunk. Ennek az az előnye, hogy a képek nem visznek el helyet a Macen, ha lenne elég helyünk, akkor az iCloudos megoldást használnánk.
A Camera Uploads a Finderből is elérhető. A mi feladatunk, hogy az itt gyűlő képek közül kidobjuk azokat, amelyek valójában nem kellenek – de jó ötletnek tűnt az elkészítésük –, és átmentsük a Fotók alkalmazásba azokat, amelyeket majd 97 évesen is csodálni szeretnénk. A Dropboxos megoldás rákényszerít minket a válogatásra.
Az iCloudos megoldás automatikus, de tárhely pazarló, a Dropbox vérünket szívja, de takarékos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése