2020. január 29., szerda

macOS és iOS: ki melyik verziót használja?

A Google nem csak gyűjti az adatokat, de néhányat meg is oszt. Ezekből készítettem a Numbers-szel szép színes grafikonokat, mert imádom a szép színes grafikonokat. Másrészt egy jó (ebben bízom) grafikon sokkal többet mond el, mint több táblázatnyi adat. Jöjjenek a görbék némi magyarázattal, kiegészítéssel!


Két és fél év alatt három macOS-t mutatott be az Apple, a High Sierrát, a Mojave-t és a Catalinát. Azt láthatjuk, milyen sebességgel terjedtek el, milyen hamar vagy későn váltottak a Mac használók – ha váltottak – az új rendszerre. Az is megfigyelhető, hogy a béta verzió rajongók [1] mikortól fértek hozzá az új oprendszerhez. A "béta" azt jelzi, hogy a szoftver még nem végleges, még változhat, bár nagy módosításra nem lehet számítani. Ugyanakkor a béta nem stabil, kiakadhat, lefagyhat. Ezért csak annak érdemes feltenni a Macre, aki ezzel tisztában van, ők a fejlesztők, tech-guruk. A hivatalos forgalmazás kezdete [2] után mi egy hónapot szoktunk várni, az ördög nem alszik. Végül a [3] jelzi, mikor használja az adott macOS verziót már legalább a felhasználók fele (kék pontvonal).
Az Apple-nek az a célja, hogy mindenki mindig a legújabb rendszert használja, hiszen azt fejlesztik, azt optimalizálják. A régebbieket meg nem. Minél régebbi egy oprendszer, a fejlesztő annál kevesebb gondot fordít rá. Az új rendszer telepítését a lustaságon kívül az is hátráltathatja, ha az új verzión a felhasználó számára fontos szoftver már nem fut: lásd a Catalina dobta a 32-bites alkalmazásokat.


Amit az előbb elmondtunk macOS-re, azt most nem ismételjük el az iOS kapcsán. Ami érdekes, hogy az iOS verzió váltás sokkal gyorsabb, alig egy-két hónap alatt eléri az 50 százalékos küszöböt. És nem is áll meg ott, hanem sokkal többen váltanak, mint macOS-t, sokkal kevesebben használnak régebbi rendszert iPhone-on és iPaden, mint Macen.
Az ínyencek számára a lenti grafikon mutatja alverzió bontásban az iOS verziók változását. Az egyes verziókat halmozottan ábrázoltam.


És ha már mobil, jöjjön egy gyártói grafikon is! Mit látunk? (A Gonosz Almalap szerint színes kifestőt.)
A Samsung őrzi 1/3+ piacrészesedését, a második Huawei bőven megduplázta részesedését, az Apple meg majdnem megduplázta. A Xiaomi a negyedik, magához mérten a legnagyobb növekedést produkálta, ám még a tíz százalékot sem éri el. A többi: kuka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése