2020. július 31., péntek

Négy férfi, egy eset: Lopás, másolás, tartalom-kezelés

Tim Cook (Apple), Jeff Bezos (Amazon), Mark Zuckerberg (Facebook) és Sundar Pichai (Alphabet, ez a Google anyacége) kongresszusi meghallgatáson vesz részt, ők a meghívottak, megidézettek – csak Satya Nadella (Microsoft) hiányzik, de ezért most kívételesen nem panaszkodik. A négy cég értéke négy billió dollárnál is több (4 000 000 000 000, mert kiírva is szép, de lehetne így is: 4*1012 dollár).


Tanúk. A Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg (első sor harmadik), az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos (első sor negyedik), a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai (második sor első) és az Apple vezérigazgatója, Tim Cook (második sor, második) esküt tesz a ház monopóliumellenes, kereskedelmi és közigazgatási törvény alkotmányozó bírósági albizottságának az „Online platformok és piaci hatalom” című tárgyalása előtt. a Rayburn House irodaépület, Capitol Hillnél, Washington, Egyesült Államok, 2020. július 29.

Az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága azért ült össze, hogy meghallgassa a négy vezetőt, kézzelfogható eredményt a meghallgatás nem hozott. Az antitrust bizottság (valójában a bizottság albizottsága) nem fog megoldást találni arra, hogy tudja egy nemzeti kormány egy nemzetközi vállalatot ellenőrizni, rendesen adóztatni, törvénnyel korlátozni, felügyelni. Még az amerikai kormány sem. És más kormány sem. Az EU sem.

Semmi új

A demokrata David Cicilline képviselő nyilatkozata hibátlanul foglalja össze az esemény hasznosságát: "Amit a tárgyaláson tanúktól hallottuk, megerősítettük az elmúlt évben összegyűjtött bizonyítékokat."
A videokonferencia meghallgatása volt az első alkalom, amikor a négy vezérigazgató együtt jelent meg a törvényhozók előtt. Ez volt Bezos első kongresszusi tanúvallomása volt, mégis ő tűnt a legkevésbé lelkesnek. Cook kevesebb kényes kérdést kapott, mint Bezos, és értelmezhető válaszokat adott. A legnagyobb ütések Zuckerberget sújtották, amikor belső e-mailekkel szembesítették. Pichai-t inkább a konzervatív képviselők szorongatták, és rosszul vette ki magár, hogy a törvényhozóknak többször azt mondta, szívesen megvizsgálja a különböző felvetéseket, és utána visszatér ide.
A meghallgatás nem személyesen történt, hanem videó-konferencia formájában (Cisco-webex), ami faramuci volt. A rossz hang, a teljes képernyős megjelenés helyett a kis-konferenciaablakos mód méltatlan volt a Big Tech meghallgatáshoz. Bezos egy órán át szinte elérhetetlen volt, válaszai rendre megszakadtak technikai problémák miatt. A nyilvános meghallgatást követők Twitter-csatornája izzott.
A törvényhozók – egy részük a Kongresszus épületében volt – adott ponton összeveszett a világjárvány miatt, az egyik a másikra kiabált: „Vegye fel a maszkját!

Lopás, másolás, tartalom-kezelés

Az elnök Cicilline adta a tárgyalás hangját, amikor lopással vádolta meg Google-t: "Miért lopja a Google a becsületes vállalkozások tartalmát?" kérdezte. Azt állította, hogy a Google ellopta a Yelp-ben megjelenő értékeléseket, és megfenyegette a Yelp-t, hogy kizárja a keresési eredmények közül, ha az ellenlépést tesz. Pichai visszafogottan válaszolt, hogy meg akarja ismerni a vád részleteit. „A legmagasabb színvonalon dolgozunk” – tette hozzá, és nem értett egyet a váddal.
Zuckerberg egy sor kérdést kapott az Instagram 2012-es felvásárlásáról. A megvásárlást kísérte-e fenyegetés, ahogy azt a bizottság birtokolta e-mail állítja. Zuckerberg azt válaszolta, hogy az Instagram akkoriban egy apró fotómegosztó alkalmazás volt, nem pedig a közösségi média platform.
Az egyik figyelemre méltó szóváltás során a demokrata Pramila Jayapal képviselő, szorongatta Zuckerberget, hogy a Facebook másolja-e versenytársait. "Természetesen adaptáltuk olyan funkciókat, amelyeket mások vezettek be" – mondta Zuckerber.
"Hány vállalat vérzett el, miután a Facebook klónozta? Kevesebb, mint öt? Kevesebb mint ötven?”
„Képviselő-asszony, nem tudom” – mondta Zuckerberg.
Jayapal Bezost is nyomás alá helyezte, amikor azt kérdezte, vajon a társaság felhasználta-e harmadik fél eladási adatait az értékesítési döntések meghozatalához? Az Amazon vezetője korábban eskü alatt tagadta a gyakorlatot, ám ezt egy jelentés vitatta. Bezos óvatosan válasza szerint a társaság politikája ellenzi az ilyen cselekedetet. "Ha azt tapasztaljuk, hogy valaki megsérti, akkor fellépünk ellene" – mondta.
A republikánus Jim Jordan képviselő azzal vádolta a vállalatokat, hogy akadályozzák a konzervatívokat abban, hogy elérjék támogatóikat. Jordan kérdőre vonta Pichai-t, hogy a Google segít-e Joe Biden volt volt alelnöknek, a feltételezett demokratikus elnökjelöltnek a novemberi választás megnyerésében. „Támogatjuk mindkét kampányt. Munkánkat pártatlanul végezzük" – válaszolta Pichai.
Matt Gaetz képviselője azt kérdezte a Facebook vezetőjétől, hogy a tartalom moderátorok tudatosan a konzervatív tartalom elutasítására trenírozzák-e?. Zuckerberg azt mondta, hogy semleges a hozzáállásuk.

Utcai harc

Cook elutasította azt a felvetést, hogy semmi sem akadályozza meg a vállalatát abban, hogy megemelje az App Store-ban felszámított jutalékokat. „Erősen nem értek egyet ezzel” – mondta. „A verseny szabad a fejlesztők számára – írhatják alkalmazásukat Android vagy Windows, Xbox vagy a PlayStation számára. Heves verseny van a fejlesztő és az ügyfél oldalon, ami alapvetően annyira éles, hogy utcai harcnak nevezném.”

A bizottság kora ősszel kiadhatja a négy technológiai platformmal szembeni monopóliumellenes állításokat és a piaci hatalom korlátozásával kapcsolatos ajánlásokat.

Forrás: Reuters

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése