2020. július 22., szerda

Keynote újdonságok

A Keynote is hasznos újdonságokkal bővült, a Maces verzióról szól ez a bejegyzés, az iOS változatban értelemszerűen érhetők el az újdonságok – vagy nem.


Prezi lejátszása ablakban
Tavasszal együtt gyakoroltuk a távoktatást, a távmegbeszélést, az ötletek megosztását. Ravasznak, képzettnek, ügyesnek és megfelelő szoftvert választó volt az, aki megoldotta, hogy ő is látható legyen, meg a prezi is. (És igen, nem mindenki informatikus.) A Keynote új, képen is látható, parancsával a prezentáció ablakban is lejátszható, nem csak teljes kijelzőn. Az ablak mérete szabadon módosítható, de a prezi őrzi oldalarányát. Ez egy jó fejlesztés, köszi, Apple!
Hátha még azt is meg lehetne adni, hogy mindig legfelül maradjon! És ha a lejátszás új ablakba indulna, amely emlékezne az előző lejátszó-ablak méretre! És vágyom ennek párjára is, a lejátszás végén, vagy megállításakor a szerkesztő ablak akkor legyen, amekkora volt, ne a lejátszó ablak váljon szerkesztővé.


Mozgás útvonalon
A fenti gif alsó nyíl mozgása mutatja az új lehetőséget. Eggyel több dolog, ami egy kattintással megvan, pár tíz perces munka helyett. Az egyidejű mozgatással és forgatással persze eddig is meg lehetett oldani, hogy az alsó mozgást mutassa a nyíl, vagy bármilyen Keynote elem.


Mozi vagy hang lejátszása több dián keresztül

Ez a megoldás akkor, ha feliratozni szeretnénk rövidebb filmet! És nem is egyszerű, az Apple leírása, hát, hiányos. A most következő sokkal jobb :) A lényeg az, hogy az elindított mozi vagy hang a diákhoz tartozó animációk futását követően a következő diáról megy tovább, feltéve, hogy a dia váltás automatikus.

Mozi több dián lépésről-lépésre
Elhelyezem a mozit egy dián (1). A mozit kiválasztva beállítom a "Film lejátszása több dián át" opciót (2), és kiveszem a "Film indítása kattintáskor" opciót (2).
Megduplázom, triplázom a diát(3).
Az utolsó dián kikapcsolom a "Film lejátszása több dián át" opciót (4).
Ha szeretném, hogy a film automatikusan elinduljon, akkor a filmet az első dián kiválasztva a jobb oldalsávon az Animációs átmenetekben oldom meg (5).
Minden dián elkészítem az animációkat (6). Nálam ez az alsó 1-10 számolás, színesítés, de lehetne feliratozás, szöveg megjelenés is. Az automatikusan induló animációk kiszámítható lejátszást eredményeznek, kézben tartjuk a videó haladását az animációval. Ha az animáció kattintásra vár, akkor szétcsúszik a mozi – ami nem áll meg – és a ránk váró animáció.
Nagyon fontos, hogy a diák közti váltás is automatikus legyen (7)! Ha nem simán továbblépünk, hanem átmenetet használunk, akkor az átmenet ideje alatt is fut a mozi, tehát az átmenet ideje is beleszámít a mozi lejátszási idejébe.

Én úgy gondolom, hogy nyolc-tíz dián át futó feliratozás az, amit egy videóval megcsinálnék. A nagyon sok dia időcsúszást okozhat, inkább darabolnám a videót, akár a Keynote jobb oldalsáv menüjét használva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése