2020. július 3., péntek

Egy, kettő, három és négy kattintás

Mindenki tudja, akár Maces, akár még nem :), hogy ha egy szövegben valahova odakattintunk – egy kattintás –, akkor oda kerül a cursor (körzör), és oda tudunk gépelni. Szinte mindenki tudja, hogy mi történik, ha egy szövegbe duplán kattintunk.


Ha egy szóra kattintunk, akkor az a szó lesz kijelölve. De mi történik, ha triplán kattintunk a szöveg egy pontjára, egy szóra?


Akkor az egész bekezdés lesz kijelölve. Ez a legegyszerűbb, leggyorsabb módja egy bekezdés kijelölésének. Működik minden normális operációs rendszerben, bármelyik alkalmazásban. És igen, kiállhatatlan kínként feszít a kérdés, vajon mi történik, ha négyszer kattintunk egy szóra?


Az álmoskönyv szerint ekkor a teljes szövegnek kellene kijelölté válni, ezt sajnos a legtöbb alkalmazás nem tudja. Igen, az utolsó kép csalás, sajnos a Szövegszerkesztő (TextEdit) is e tudást nélkülöző alkalmazások egyike. Azt, hogy mi, emberek, okosabbak vagyunk a gépeknél, még a Macnél is, az mutatja, hogy tudjuk, a teljes szöveget a Command+A paranccsal lehet kijelölni. Ha nem menne négy kattintással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése