2010. december 8., szerda

Körlevél és az iWork

Körlevelet készíteni nem is annyira nehéz, mint elsőre tűnik. A logikája pofon egyszerű: van egy adatbázisunk - ami leggyakrabban egy mezei Excel, kezdőknél Word, Maceseknél Numbers fájl. Van egy levél-sémánk, amelyben egyes szavak helyére szeretnénk az adatbázis egyes elemeit beilleszteni: Kedves Vezetéknév Keresztnév! És a vezetéknév és keresztnév a táblázatból érkezik. Ehhez a két fájlt össze kell rendelni, ami sem Office-ban (Word), sem iWorkben (Pages) nem bonyolult. Az összerendelés után lehet megadni, hogy az adatbázis melyik oszlopneve melyik szövegfájl kulcsszónak felel meg.
Amit egyik irodai csomag sem tud, az a kör-email küldés. Képzeld el, van egy név- és címlistám a legutóbbi rendezvényről, és mindenkinek írnék egy mailt megköszönni, hogy eljött. Ha lenne kör-email, akkor pikk-pakk legenerálódna az személyre szóló email és már utazna is a megfelelő email címre. Persze remek spamelési megoldás lenne - tudom. De igény lenne rá! (Tegyük hozzá, a hírlevél-készítők egyike-másika ismeri a testreszabást, így spamelni nem feladat.)
A második lehetőség a fájlba nyomtatás, ekkor egyetlen(!) fájlt kapok - na ennek essek neki szétdarabolni. Külön fájlba nyomtatni nem lehet. A fájlba nyomtatás hasznos, ha hibát keresünk a körlevél-készítésben.
És végül a harmadik kimenet a nyomtatás, amikor kinyomtatom a generált dokumentumokat. Papír pazarlás, de adott esetben szükséges.
Előfordul, hogy nem szeretném az összes generálható doksit megkapni, kinyomtatni. A Wordben egyesével meg tudom nézni, hogy miként fest majd az adott adatokkal feltöltött levél - a Pagesben nem. A Wordben - értelemszerűen - az egyetlen levél ki is nyomtatható, a Pagesben nem. Hé, Mr. Jobs!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egy program mindenek felett: FileMaker Pro :-)

Proksza Tamás írta...

Khm, Filemaker Pro Advenced :)

Megjegyzés küldése