2010. december 3., péntek

Mac OS 11

Azóta, hogy az Apple bejelentette, jövőre jön a Lion (Mac OS X 10.7), azon gondolkodom (miként fogom szólítani - de nem), vajon milyen lesz a Mac OS 11, mit fog tudni az operációs rendszer tizenegyedik verziója. Az első bitjeit, ismerve a szoftver-fejlesztés menetét, már rég megírták. Persze se kép, se hang - ahogy ez az Apple-nél szokás. Tiszta tippelés az élet.
Az első tipp az, hogy a Lion után nem lesz másik OS X, például Cat, vagy Dog vagy Dragon vagy bármi más, ami üti a Liont.
A Snow Leo legfontosabb újdonsága a 64 bitessége volt, de külön kiemelték, hogy az oprendszer képes a rendelkezésére álló processzorokat (grafikus kártyán heverőt is), illetve ezek magjait megterhelni - azaz a feladatot (elvben és jó esetben) szétosztja. Azért jó, hogy ezt az oprendszer teszi, mert így az Apple optimalizál, és nem a pár fős fejlesztő cégek feladata ez. Nem a fejlesztőké.
Az Apple, írtunk róla tavasszal, hatalmas szerver-farmot épít Az Észak-Karolinában épülő farm bekerülési költsége 1 milliárd dollár, 50 embernek ad munkát, az állam meg évi 12,5 milliónyi adót szed majd be az Apple-től. Mire ez a nagy kapacitás? MobileMe-re? (Gonosz Almalap hangosan kacag.) iWork.com bétának? (G. A. már x-ben van.) Szerintem jön az Apple felhő. A MobileMe kapcsán az Apple már megmutatta, hogy a felhasználó számára észrevétlen átmenetet akar adni a lokális gép és a netes szolgáltatás között, lásd iDisk és társai.
Január végével az Apple levette a termék listájáról az XServe-t, helyette a mini Macet (G. A. felsírt) és a 12 magos Mac Pro-t ajánlja az Apple - hardvernek. A Mac OS X Servert viszont változatlanul propagálja, a szerver AATC oktatások hangsúlyozottan élnek. A vas ment, a szoftver maradt.
Az a szoftver, ami Unix alapú (állítólag a 10.0 FreeBSD alapját mára teljesen átírták, lásd: 64 bit). A Unixot anno arra fejlesztették, hogy nagy cégek, egyetemek központi számítógépén fusson, egyszerre több száz, több ezer klienst szolgáljon ki.
A fentieket megfelelően összeadva a 11 lehet olyan oprendszer, amelybe mélyen integráltan beépülnek a webszolgáltatások, amelyet az Apple szerverfarmja kínál. A farmon az Apple szerver-szolgáltatásai is élnek (kiszervezés). A farm képes a terhelés-elosztásra (evidens). Így az Apple számára lenne termék a vállalatok irányában, lenne megoldás az együtt dolgozásra (a mostani iwork.com a vicc kategóriája). Ne feledjük, a felhasználók már ma is éjjel-nappal lógnak a neten, adataikat össze-vissza szinkronizálják - nem kevés akrobatikával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése