2011. május 30., hétfő

iPad Numbers, a felmérő-eszköz

A múlt heti iPad Numbers grafikon-rajzoló küzdelmem félidejében olvastam el az iPades Numbers Helpjét. Ez a Numbers képes rekordonként mutatni egy táblázat sorait - ideálisnak tűnt felmérések, kérdőívek kezeléséhez az alkalmazás. Elvben minden megkérdezetthez kitöltök egy-egy rekordot - a kitöltés szép, elegáns felületen történik. Az adatok egy táblázatban gyűlnek, amelyek Macre is áttölthetők, ahol több táblázat feldolgozása már könnyen megoldható. Mivel az élet szép, így onnan vettem gyorsan egy példát, a hazai iPad2 kibocsátáskor készült kérdőívet.
A kérdőívre név nem került - de most szerettem volna. Az első kérdés arra vonatkozott, hogy a kedves sorban álló 16, 32 vagy 64GB-os iPadet szeretne-e venni. Ez két mező lett volna. Egy a névnek, és egy választós megoldás a kapacitáshoz. Csupán két gond adódott.
A név bevitele technikailag lehetséges, csak épp nem életszerű. A nevet ugyanis be kell gépelni, ami nem egyszerű, ha az egyik kezemben tartom, az egyik kezemmel fogom az iPadet. Még akkor is ingatag az iPad, ha olyan spéci tokom van, ami kéztartós, az iPad hátán afféle kesztyűszerűségbe bújik a tartó kezem. A sebességet a magyar ékezetes betűk gyalázzák. Persze lehet kompromisszumot kötni (egy robotos például itthon igen magas pozícióig jutott).
A második adatnál rádió-gombot választanék, azaz a három kapacitás közül csak és kizárólag egyet lehessen választani. Na, ilyen sem a Maces, sem az iPades Numbersben sincs. Ami van - mindkettőben - az az chechbox, a kipipálható négyzet. Persze, kompromisszum.
És ekkor elfogyott apró türelmem. A Maces Numbers ismer steppert, slidert és legördülő menüt (ez ugye menekülési ág lehetne a rádió-gombnál) - az iPades Numbers ezeket a formázásokat nem ismeri. Ha elő is készíteném a formákat Macen, akkor a fájlból azokat az iPades Numbers kitörli. Van viszont az iPades Numbersben csillagos értékelés, mint az iPhoto-ban vagy az Aperture-ben. Nos, ezt viszont a Maces Numbers "nem érti".
Én meg azt nem értem, hogy miért nem lehet ezeket az apró izéket megoldani, kedves Apple. Az iPad Numbers remek adatgyűjtő eszköz lenne a nagyon kis cégek számára is, de összesítést végezve akár nagy mennyiségű lekérdezéshez is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése