2011. december 14., szerda

Hogyan szúr ki az Apple a viszonteladóival?

Egy szívünkhöz közelálló cég karácsonyra meglepné dolgozóit iPaddel - ki is nézték a 8GB-os, wifis, fekete iPadet. Kellene nekik tíz darab. Telefon APR1-nek, APR2-nek és APR3-nak - az egyik helyen akad egy(!) darab, amit két órára félretennének tizenhat éves ismeretségünkre tekintettel. Bennfentesként megtudom, hogy ne is reméljem, hogy karácsony előtt változik a helyzet. Persze egy helyen, az apple.hu Áruházban két napos szállítással ígérik az iPadet. Hát így szúr ki az Apple a viszonteladóival.
Az már csak hab a tortán, kedves Bástya elvtárs, hogy mint mezítlábas viszonteladó, ezen a bolton 42 ezer forintot keresnénk. Ami persze sok pénz, csak épp messze nem fedezi a költségeket (bank: 7e - megvesszük és jóváírják, iparűzésiadó: 14e, és akkor még nem is szóltam az iPad felhajtása, visszaigazolása, vevő nyugtatása, áru összeszedése és kiszállítása költségéről).
Persze minek nekik iPad, vehetnének Time Capsule-t is, azt szeptember óta csak az Apple Áruházból lehet vásárolni, ott, érdekes módon van, üzletben meg nincs. Ez persze nem igaz, van üzletben is: az osztrákokban.

1993
Októberben mutatták be az LC 475-öt. Karácsonyra az itthoni épp éledező Mac viszonteladók akciót hirdettek: LC 475 kedvezményes áron. Egy apró gond akadt, az Apple november végén szállított utoljára a meghirdetett gépből. Sok dühös, csalódott nem vásárló.

1994
Júliusban mutatták be az LC 630-at. Karácsonyra az itthoni pezsgő Mac viszonteladók akciót hirdettek: LC 630 kedvezményes áron. Egy apró gond akadt, az Apple november végén szállított utoljára a meghirdetett gépből. Sok dühös, csalódott nem vásárló.

2004
Októberben mutatták be az iPod U2-t. A U2 hazai kiadója november végén több száz darabot rendelt - karácsonyi ajándéknak. December 20. körül külföldről, nem Apple szervezésben, érkezett meg a rendelt mennyiség. Másnak persze nem jutott. (Illetve az Almalapnak egy, mert Molnár Melinda jó volt hozzánk.)

2005
Februárban mutatták be az iPod minit (második generációst). A karácsonyi bevásárlás slágere, a "menő kütyü" nem meglepő módon az iPod mini lett. Egy apró gond akadt, az Apple november végén szállított utoljára iPodot. Sok dühös, csalódott nem vásárló. (A kis Grafi/HDSys/ITM CE/Apcom akkori vezetője nem hivatalos úton szerzett pár ezer darabot, amiért az Apple számára kukoricát hintet a sarokba.)

(A fenti négy eset talán a legszebb, bár csak városi szájhagyomány élteti - jogilag semmi felelősséget sem vállalunk azért, hogy pont így történt, bár ott voltunk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése