2011. december 27., kedd

iPad/iPhone rejtett gyöngyszemek

Oks, legyek én az egyetlen, aki eddig nem tudta - azért elmondom. A hosszú ünnepek alatt annyian használták az iPadem és iPhone-om, hogy elkerülhetetlen volt felfedezni az alábbi hasznosságokat:
1. Mama-mama gomb
OKs, ezt tudtam. Kétszer megnyomva a "mama" gombot, az alsó sorban megjelennek a futó alkalmazások, így könnyű egyikről a másikra váltani. Persze, hogy nem férnek el, így jobbra görgetve (sokszor) a sort, az összes futó elérhetővé lesz.
2. Alkalmazás bezárás
Az, hogy az iOS eszköz nem fagy ki vagy nem lassul le, annyira igaz, amennyire e dupla állítás a Mac esetén megállja helyét. Nos, ha rendet szeretnénk rakni, akkor "dupla-mama" (a kifejezésért köszönet 33 éves múlt Zitának), majd tartsuk "lenyomva" bármelyik alkalmazás ikont az alsó sorban. Amikor látjuk a sarkukban a kis piros ikszeket, engedjük el, majd bökjünk a bezárandó alkalmazásra. Az Apple állítja, hogy nem érdekes, hány alkalmazást futtatunk - én viszont állítom, hogy egyesek futva maradása adott idő után érezhető. (És ezt is tudtam, nem úgy, mint a most következőket.)
3. Dupla ébresztő I.
Ha a teljesen bealudt iPhone-t vagy iPadet dupla mama-gombozással ébresztjük fel, akkor több alkalmazást azonnal használhatunk. Az egyik a fényképezőgép - az ikon alul lesz látható. Mennyivel gyorsabb ez, mint egy mama ébresztés, elcsúszkázás, esetleg lock-kód beadása, fényképező alkalmazás megkeresése és megkattintása? Sokkal.
4. Dupla ébresztő II.
Szintén dupla mamás ébresztés után azonnal elérjük az iPod vezérlés - ez a kijelző felső részén látható az iPhone esetében. Sőt! Itt egy szokatlan ikonra kattintva válthatunk a kimenet - iPhone, AppleTV... - közül is (feltéve, hogy van ilyen a wifin). A 4S használók tükrözve is megoszthatnak így zenét vagy mozit. (És most tanultam!) Még egyet balra sasszézve ezen az alsó soron, külön kimenet választási és hangerő állítási lehetőséget kapunk.
5. Elforgatás ellen
Elforgatás ellen csak iPaden tanultam meg védekezni, ott szoktam hanyatt, oldalt fekve olvasva mindig eltalálni azt a tíz fokot, aminél z iPad elforgatási vágya felhorgad. A bonyolult Beállításos-oldal-kapcsolós megoldás helyett az alsó sor elérése után - dupla-mama - balra haladva eljutunk az iPod vezérléshez. Itt kakukk-fióka az az ikon, amivel rögzíthető a kijelző, forgatás-mentesíthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése