2011. december 5., hétfő

iWeb - "tudja jól, ő már nem kell"

Dehogynem. Sőt! Szinte szezonja van az iWeb képzésünknek. Ahogy egyre többen használják a Macet, és annak könnyen kezelhető iLife és iWork elemeit, úgy kezdik hiányolni az iWebet, az Apple egyszervolt web-szerkesztő alkalmazását. Azt az iWebet, ami a Lionos gépeken már nincs fent, pedig Lion alatt hibátlanul fut. Jelenleg egyetlen okát látom annak, hogy az Apple dobta az iWebet, a MobileMe utódja iCloud nem támogatja honlap elhelyezését.
De támogatja az elkészített szájt fel-FTP-zését vagy lokális mappába mentését. Az iWeb borzasztó nagy előnye a felhasználó számára az, hogy nem kell tudni, mi az a HTML, mi az a CSS, vagy mi az a JavaScript - egyszerű fogd-és-vidd módszerrel készíthető honlap. Persze a szerkesztés lehetőségei behatároltak, de anyagilag az iWeb verhetetlen.
Nem az ára miatt (ami azért benne volt az iLife-ban vagy a Mac árában), hanem öt-tíz oldalas szájthoz nem kell egy web-fejlesztőt megbízni, aki 50-500 000 forintért elkészít valamit, amit a megrendelő nem tud módosítani (hiszen nem ért a HTML-CSS-JS-hez). Így minden módosítás ima (lécci-lécci-lécci) és pénz (10-50e). Az iWebbel e helyett pikk-pakk elkészíti azt, amit szeretne, és csak az idejébe került.
Igen, egyre kevesebb rész használható az iWebből, a blog-oldal rész, bár működik, soha sem volt erős. A podcast inkább az Apple erőltette, mint használható oldal, amióta van iWeb. Mozit betenni hiba, tessék feltölteni a YouTube-ra, és onnan widgetként visszalinkelni. Ha már widget, nem működik a két MobileMe-s widget, a visszaszámlálás (ez csak a MobileMe szájton megy), a két FaceTime-os (hogy ez a név a nem fejlesztett iWebbe hogy burjánzott be?) widget közül a fényképes még csak-csak használható, a mozis esetén ismét a YouTube út a járandó.
De ott a HTML-snippet, ha már mindenáron külső kódot szeretnék beilleszteni a honlapunkra - remek megoldás bannerek, flash-cuccok ... betételére. Nagyon hiányzik a Facebookos widget - de a Facebook oldaláról kimásolt kódot a HTML-snippetbe illesztve ez is megoldható.
Az iWeb - szerintem - jó, az iWeb kell. Az Adobe kínálatában sincs igazi alternatívája, de az App Store-ban sem találtam hasonló képességű - 20 dollárnál olcsóbb, nulla HTML-CSS-web-szerkesztő ismeretet kívánó alkalmazást.

+1 érv az iWeb mellett
Az iWeb sablonokat használ, ezek jellemzően 800 pixel szélesek, ami a mai kijelző méret mellett szerény. De viszont épp tablet-barát. Így az iWeb ideális belépő-szintű iPad-fejlesztő eszköz. (Bár az Apple nem szereti.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése