2012. október 31., szerda

AddressBookból Numbersbe

(Tudom, hogy Kontaktok, de amíg a Címtárral megbékéltem, ez ronda.)
Aki ici-picit elmélyedt már az Apple-szoftverek tengerében, az tudja, hogy szinte minden alkalmazás kommunikál valamilyen módon a másikkal. A Numbers-AddressBook páros talán nem oly ismert, ezért is írok most róluk. Az AddressBook (Lion nevén: Címtár, Mountain Lionul: Kontaktok) az elektronikus névjegykártya gyűjteményünk, amely remekül szinkronizálódik (írnám, hogy magyar jelentése szerint, de hát a szinkron szót nem a pusztákról hoztuk magunkkal) az iClouddal, és azon át más Mackel, iPaddel, iPhone-nal és iOS eszközzel. A Numbers pedig az a táblázatkezelő, amely az Excelnek azt az öt százalékát tudja (ez erős lefelé kerekítés), amelynél többet az Excel használók 95 százaléka soha sem használ, de azt sokkal szebben és jobban.

AddressBookból
Nyissunk meg egy tök üres Numberst, még táblázat sem kell, hogy legyen rajta. És nyissuk meg az AddressBookot is - persze egyiket se teljes kijelzős módon, mert bár az szép, csak épp nem fogjuk élvezni a két alkalmazás kapcsolódását. Válasszunk ki egy szívünknek kedves nevet az AddressBookból és húzzuk át azt a Numbers felületére. Megjelenik a kitépett névjegykártya képe, amikor elengedjük az egeret, akkor négy oszlopos táblázatba kerülnek az adatok: vezetéknév, keresztnév, email cím és telefonszám határozz meg humánt, ezek szerint.. Ha erre a táblázatra további neveket húzunk az AddressBookból, akkor velük bővül a táblázat. Nincs elbonyolítva. És, természetesen, kijelölhetünk és húzhatunk egyszerre több nevet is.
De mi van akkor, ha más adatok is kellenének a fenti négyen túl?

Numbersbe
Nos, akkor elég az elrejtett oszlopokat felfedni a Numbers táblázatban. Az összes mező összes adata ott van. Tudom, szőrözésnek tűnik, de mi van, ha nem kell ennyi adat? Ha pontosan tudjuk, melyik adatok kellenek az AddressBookból, akkor hozzunk létre egy új táblázatot és a fejlécbe írjuk be a megfelelő AddressBook mezőket. Az ide behúzott AddressBook rekordoknak csak a Numbers fejléces mezői kerülnek át.
És. Ha kézzel csoportot képeztünk az AddressBookban, az egész csoportot nevénél fogva Numbers táblázatosíthatjuk. Arra a kérdésre, hogy AddressBook okos (smart) csoporttal ezt miért nem lehet megtenni, nem tudnék felelni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése