2013. január 26., szombat

Steve Jobs az innováció mestere - elolvastam

Elolvastam a Carmine Gallo írta „Steve Jobs az innováció mestere" című könyvet, amit itthon a HVG jelentetett meg. Őszintén megvallva, kicsit félve vettem kezembe a művet, mert a szerző előző könyve - Steve Jobs a prezentáció mester - nem ragadott magával. A mostanitól sem kerültem eksztatikus állapotba, de azért akadt pillanat, amikor nem sajnáltam a könyvre kiadott 3 900 forintot. A könyv másfél éve jelent meg, ez még fontos info.
A címlap szivárványszínű karikáiból kiolvasható a könyv hét nagy fejezete, a szerző szerint vállalkozói létünk rendező „irányelve". Ha úgy kezdünk a könyv olvasásának, hogy senkik vagyunk, de 320 oldal legyűrése után Steve Jobsként reinkarnálódunk, akkor inkább más művel próbálkozzunk! Ha viszont érdekes történeteket szeretnénk olvasni a karrierekről, termékekről, alkotókról, akkor nem fogunk csalódni. Külön öröm lesz, hogy a történetek jó része az Apple-höz kapcsolódik, ezek egy része kimondottan Steve Jobshoz. Ám lesznek „third-party", azaz más vállalkozások példái is, ami kimondottan jó, legalábbis szerintem. Gallo - dicsérjük meg a könyv bőséges irodalom-jegyzékéért, amelyben YouTube linkig minden található - fejezetről fejezetre haladva boncolja Steve Jobs és az Apple sikerét, majd több példát mutat, hogy hasonló gondolkodással mások más iparágakban mire jutottak.
E szerkezet miatt a könyv remek metróra, HÉV-re, nem kívánja a folyamatos olvasást. Sőt, néha el is felejthetjük, hogy hanyadik oldalon tartottunk... Ami egyértelműen nem tetszett, az a fejeztek végi „iLeckék", biztos szellemes mindent i-vel kezdeni, de talán nem kellene erőltetni. iGazán nem. Az iLeckék amúgy menedzser-könyvek beazonosítását lehetővé tevő kérdésözönt és fejezet-esszenciát zúdítanak az olvasó nyakába, csak egyet idézek: „Gondoljunk a problémákra analógiák és metafórák segítségével!" (A Gonosz Almalap szerint ez azt jelenti, hogy ha probléma van, akkor Anatóliába vagy a Meteórákhoz kell utazni...)
Már láttam könyvkiadót belülről, sőt, ennek ellenére nem értek pár dolgot, már a könyvtől némiképp függetlenül. Ez a könyv nem a „partaszállós-lövöldözős" és a „kacagós-kúrós" kategória, hanem olyanoknak szól, akik - még ma is - képesek egy könyvet megvenni, nem lemásolni és nem ingyé' PDF-ben letölteni. Nagyjából ezer forinttal lenne a könyv drágább, de normálisabb papírra nyomtatva jobb lenne. A tördelés pedig... Tudom, a legtöbb fordításos kiadásnál előírják, hogy úgy nézzen ki, mint az angol nyelvű. Ez pedig ronda. Kezdve a iLeckék gömbölyített keretes, szürke-hátteres oldalaival, amelyek határozottan a dtp korszak hőskorára utalnak, a Ventura Publishing neve rémlik fel a kilencvenes évek derekáról. De tipográfiai ismerete nélkül is ronda a híres-ember-mondja, szintén kerekített dobozba tett kiemelés is.
Amúgy ideje lenne Gallo helyett új forrást keresni a HVG-nek, amely - vegyük észre - remekül utazik Jobs farvizén. Nem hiba, de ha már teszik, tegyék Jobs színvonalán. Tudok ajánlani pár iLeckét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése