2013. április 5., péntek

Napelemmel hajtott szerver farm

Az új amerikai farmer nem kukoricát termeszt és nem gabonát, sőt, a gyapot ültetvény sem az igazán menő. Vadakat sem terel a juhász, juhokat sem a vadász. Az új amerikai farmernek szerver farmja van a birtoka egyik felében, szélerőmű parkja a másik szegletben, a több hektáros napelem-tábla rengetegről se feledkezzünk meg!
Az Apple az Észak-karolinai Maidenben épülő szerver-farmját (Mennyire szennyezők az adataid?) terv szerint negyven hektárnyi napkollektor hajtaná, ám ez kevésnek bizonyult. Nem is kevéssel, ezért biogáz-konverterekkel egészítette ki az Apple a zöld-energia forrását, ez utóbbiak adják az áramforrás hatvan százalékát - jól alul tervezték a napkollektoros részt, vagy roppant dinamikusan nőtt az áramfogyasztó szerverek száma. Mindenesetre az Apple még egy negyven hektáros napkollektor parkot épít Maidenben.
De másutt is dolgoznak azon, hogy az Apple összes energia felhasználását fedezze az Apple összes zöld-energia termelése. Ennek érdekében épül Oregonban egy összetett szél-víz-nap-geotermikus energia erőmű. A 2011-es 35 százalékról tavalyra 75 százalékra növelte az Apple saját zöld-energia lefedettségét, a négy legnagyobb Apple-iroda - kettő Kaliforniában, egy-egy Írországban és Németországban - kizárólag zöld-energiát fogyaszt.



Ez az ábra 2009-ben készült, sokáig az Apple honlapjának büszke része volt. A százalékok jelzik, az össz környezetterhelés milyen arányban oszlik meg a Mac élete során.



Ez pedig a legfrissebb, a két ábra az eloszlást mutatja, a 2009:2013-as arányokat nem. Akit érdekel ez a téma, az keresse fel az Apple oldalait, amelyek jó például szolgálhatnak azok számára is, akik hasonló elkötelezettségről kívánnak tanúbizonyságot tenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése