2013. április 11., csütörtök

Ki az a John Appleseed?

John neve annak lehet ismerős, aki már részt vett Apple-ös előadáson, képzésen vagy látott Maces, iOS-es oktató filmet.

De ki is ő valójában?
A választ a Wikipedia adja meg. Az Appleseed John Chapman beveneve, a XIX. század elején Pennsylvania, Ohio, Indiana és Illinois államban ültetett el rengeteg almafát, meghonosítva ezzel ezt a gyümölcsöt. Aki rákattint a fenti wiki-linkre, az lepődik meg igazán, hogy mekkora szerepe van az észak-amerikai kultúrkörben 'Almamag Jani'-nak (az Appleseed amúgy pont almamagot jelent). A lassan nyugat felé haladó pionír (vö. Kiskendőmnek három sarka, büszkén kötöm a nyakamba), aki rendületlenül küzd magával, a környezetével és az elemekkel - az amerikai öntudat egyik alkotó-eleme.
És amikor elolvastam a wikit, akkor értettem meg Benjamin Driscollt, akit amúgy első olvasása óta is kedveltem. A fickó 2032-ben az erősen oxigén hiányos Marson kezd fásításba. Küldetése, amit nem támogatnak, de meggátolni sem akarják, annyira reménytelennek, sziszifuszinak tűnő, több ezer fa elültetése. Benjamin megy előre, nem mer hátra nézni az elültetett fákra. De egy reggel - ahogy azt Ray Bradbury Marsbéli Krónikákban megálmodta - eljön a Zöld Hajnal. A friss levegő tüdőt tágít.
De vissza az Apple-höz. Az Apple második vezérigazgatója, Mike Markkula John Appleseed álnéven írt programokat az Apple II számítógépre - így támogatva a pályája kezdetén álló céget.
És persze John fent van a Facebookon is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése