2013. augusztus 14., szerda

Bolondos Apple szabadalmak

Amerika szabadalmakból áll, a cégek szabadalmi háborúi befolyásolják a technológiai fejlődést, fejlesztést. A harc alapegysége a szabadalom. Így bármi, ami bárkinek eszébe jut, bármi, amit valaki kitalál, vél, megálmod, az szabadalommá lesz. Hátha. Egyszer. Az Apple sem kivétel, nagyságrenddel több szabadalmat jegyez, mint amennyit ténylegesen használ. Szemezgettünk.

Here's to the crazy ones.
The misfits.
The rebels.
The troublemakers.
The round pegs in the square holes.
The ones who see things differently.

Virtuális billentyűzet
A leírás alapján leginkább iMackel lehetett volna (vagy majd lehet) használni a Mac által sík felületre vetített billentyűzetet. A vetített felületen megjelenő billentyűzet-kiosztás alkalmazás-függő lehetne, gyorsbillentyűk kiemelve, vagy GarageBand, Logic esetén akár hangszer-billentyűzet is kezünk alá kerülne.

iPhone 3D látvány
A szintén 2012-es szabadalom az iOS7-ben már látható is. Ez ad „mélységet" a telefonnak, mintha az ikonok a színes háttér, háttérkép előtt a térben lebegnének, ahogy a telefont mozgatjuk. A szabadalom a látvány-elemnél többről szól, a telefon mozgatásával lehetne navigálni az alkalmazások között, az alkalmazásokban - erre még várnunk kell. Bár - akad olyan alkalmazás, amely az iPhone megrázására újra tölti az weblapot, üres papírt tesz elénk.

MacPad
A szabadalom olyan hordozható gépről szól, amelynek kijelző része mágnessel cuppan a billentyűzetes részhez. Az iPad oldalán ott a mágnes... Érdekes módon mégis az Asus Transformer Prime az a gép, amely ezen az elven szétszedhető. Az Apple szabadalma szerint az önállítósított kijelző, a tablet vezeték nélkül kapna tápot(!) az anya-géprésztől. (A mi felvetésünk csupán annyi, hogy így vagy két lelke van az eszköznek, vagy egy, de az a kijelzős részben. Ez utóbbi nem tűnik erőgépnek, az előbbi pedig költségtakarékosnak.)

Okos bicaj
Ez a legjobb! 2010-ben az Apple mérnökei az iPhone-t, iPodot bicikli-hez szabták, legalábbis erről szól egyik szabadalmuk. A bicikli érzékelői révén a pedált taposó látta volna a sebességet, megtett távolságot, magasságot, leküzdött szintet, pulzus-számát, leadott energiát, a váltó fokozatot, áttétet, útvonaltervet, hátralévő út adatait. (Gonosz Almalap szerint még a legközelebbi újraélesztő állomás és bicikli-szervíz helyét is, az odavezető legrövidebb úttal...)

Érzékelős keret
A keretbe helyezett érzékelők segítségével az iPhone (vagy iPod) beazonosíthatja a felhasználó szándékát - másként fogjuk, ha gépelünk, ha nézünk, ha telefonálunk, ha fényképezünk. Adott érzéeklés kombinációnál pedig le is tiltaná az érintőképernyő használatát - meggátolja az akaratlan érintést (fényképezésnél rálóg az ujjunk a kijelzőre). A szélekkel persze adott funkciók is elérhetők lennének. (Ismét Gonosz Almalap: egy ilyen szabadalmi hasznosítás meg is történt: antenna-gate néven dúlt a neten a kicsavart kezűek panasza.)

Csevegő avatar
Az iMessage-t tenné látványosabbá ez a szabadalom, ha megvalósítják. Ne csak arra gondoljunk, hogy apró gif-ként pattoghatnánk a partner készülékén, amíg az dühében le nem tilt! Álmodjunk Photo Booth méretben!

Kijelző alá rejtve
Mi lenne, ha a kamera, az ujjlenyomat-azonosító, a vaku a kijelző mögött rejtőzne? És amikor valamelyikre szükség van, akkor a kijelző átlátszóvá válna? Ha ilyennel találkozunk, akkor egy Apple szabadalommal is találkozunk. Az említett és a még szóba jöhető elemek elrejtésének még egy haszna lenne, még nagyobb lehetne a kijelző felülete anélkül, hogy az eszköz mérete nőne.

Mozgás vezérlés
Ez Apple szabadalom lenne? Gondolom, sokan rácsodálkoztunk! Pedig ahogy a bevezetőben írtuk, Amerika szabadalmakból épül fel. Az, ami a mozgás vezérlés kapcsán eszünkbe ötlött, nem e szabadalom alapján történik. Vagy így van, vagy majd jót pereskednek. Esetleg virtuálisan leverik egymást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése