2013. augusztus 26., hétfő

Lesz-e Cook olyan sikeres, mint elődje?

Tim Cook teljesen más vezető, mint Steve Jobs volt, de hogy Tim ugyanolyan sikeres lesz-e, még nem dőlt el - így lehet összefoglalni a Reuters írását az Apple helyzetéről.

Ki ez az ember?
Pár nappal azután, hogy a Facebook második embere lett Sheryl Sandberg, elkezdte a más cégeknél vele azonos pozícióban lévő kollégáit sorra hívni - ez egyfajta szokás, hagyomány, no meg hasznos is. Így tett az Apple esetében is, Tim Cook volt a vonal másik végén.
"Roppant elegánsan elmagyarázta, hogy a feladatom azoknak a dolgoknak az elvégzése, amelyhez Marknak (Zuckerberg) nincs kedve" - ezt már egy 2007-es több órás cipertinoi megbeszélés után mondta Sandberg. „Ez volt a feladata Steve mellett. De hozzátette, készüljek fel arra, hogy előbb-utóbb megváltozhat a feladat."
De amíg Sandberg változatlanul ugyan azt a munkát végzi örömmel a Facebooknál, mint akkor, Cook feladatai radikálisan megváltoztak. Övé az üzleti világ egyik legnagyobb kihívása - felnőni az Apple-t soha nem látott csúcsra futtató legendás alapító látnok vezetője, a néhai Steve Jobs mellé. Most elkéne neki is pár jó tanács.
Két évvel Cook pozícióba kerülése után mutatja be majd szeptemberben az áttervezett iPhone-t. Ez döntő lesz Cook karrierjében. A megörökölt cég egész különös elegye az iparági behemótnak, a garázs-fejlesztő úttörő vállalkozásnak, értékéből idén öt százalékot vesztő tőzsdei cégnek. Az S&P 500 index 2013-ban 15 százalékot erősödött.
Ez nagyon durva ahhoz képest, hogy az előző öt mesés évben az Apple bevételei meghatszorozódtak, a nyeresége tizenkétszeresére duzzadt, a részvény árfolyam 150 dollárról 705 dollárig emelkedett és a létszám is háromszorosára nőtt Cupertinoban.
Még mindig nem dőlt el, hogy mire jut a táblázatkezelő-rajongó, konszenzus-kereső, mama-jó-fiacskája mosolyú Cook a Jobs körül egyre szilárduló legendával. Cook kiválóan menedzselte az iPhone és iPad gyártást, ami soha nem látott profitot termelt az Apple-nek, vezetése alatt most készül az első nagy termékbemutatóra, nem is szólva a sajtó gumicsontjairól, az Apple tévéjéről és az iWatchról - ezek sajtóbeli pörgetései is Cook birodalmából kapnak perdületet.
Sokan attól tartanak, hogy Cook vezetési kultúrája visszafogja az őrült ötleteket, eltántorítja az álmodókat, nincs, ami megvalósíthatatlan célok elérésére ösztönözné az alkalmazottakat.

A jófiúk a nyerők?
A magánéletét nem kiteregető Cookról tudott, hogy munkamániás. Az őt jól ismerők szerint okos, gondolkodó, adatokra támaszkodó vezető, aki képes mást meghallgatni, aki pár fős megbeszélésen kedves és humoros.
A Cookkal a mai napig kapcsolatot tartó egyetemi évfolyamtársa, Lisa Cooper emlékei szerint Cook gyakran bolondozott, az évkönyvbe készült képén is grimaszol, gyakran énekelte a "The Way We Were"-t Bee Gees-es fejhangon a tankör röhögése közben.
Az Apple-nél, elődjével ellentétben, az irodák normál légköre jött el, semmi liftben történt kirúgás, fejlesztőkre zárt ajtó. Megszűnt a kétheti iPhone szoftver-fejlesztői megbeszélés, amelyen Jobs minden alkalommal a készülék összes funkcióját sorra vette. „Ez nem Tim módszere. Ő leosztja a feladatokat." - mesélte egy nevét azért titokban tartó résztvevő.
Annyira nem, hogy Cook a megbeszéléseken szinte észrevehetetlen, csendben ül, karjait térdén nyugtatja. Azt azonban kifigyelték, hogy más ütemben hintázik a széken - állandóan hintázik - amikor koncentráltan figyel az elhangzottakra.
"Egy mondattal hazavág" - állítja egy másik névtelenségbe burkolódzó fejlesztő, ami arra utal, hogy azért Cook nem süketen töltött el Jobs mellett éveket. „Elég csak annyit hozzáfűznie a témához, hogy 'Nem hinném, hogy ez elegendő lesz', és ez a vége a dolognak, te magad pedig legszívesebben nyomtalanul felszívódnál."
A Cookot elismerően említők szerint az említett hozzáállás nem okoz gondot a problémák kezelése során. Emlékezetes, az Apple saját térképére cserélte le a Google térképét az iOS-ben, és percek alatt kiderült, hogy a szoftver nem szoftver. Az Apple első kommunikációja arról szólt, hogy az Apple „most kezdett", és a térkép még nem kész termék, „iránymutató megoldás" csupán. Ám a Cook szinte azonnal kirúgta a mobil szoftver fejlesztés első emberét, Scott Forstallt, amúgy Jobs egyik legkedvesebb fejlesztőjét, akihez a térkép szoftver tartozott. Helyére az internet szolgáltatásért felelős mindenes öreg, Eddy Cue került - ez a csere mutatta meg, igazán milyen súllyal kezelte és hogyan oldotta meg a történetet Cook. Később Jonathan Ive-ot nevezeték ki a mobil terület mindenható urává.

Ki térképet vet, vihart arat
"A két, az Apple számára kiemelten fontos területet [külcsín és belbecs] összevonó döntés Tim egyik legnagyobb kihatású döntése volt, amit önállóan, egyedül és felettébb racionális módon hozott meg. A döntés Jony kinevezésével lett teljes" - véli az Apple igazgatósági tag Bob Iger, aki a Walt Disney első embere.
A cégen belül azonban nem nyugodtak meg a kedélyek, ezért az Apple kérdőívvel feltérképezte (térképezte, érted - kacsintott ki a Gonosz Almalap) a hardver fejlesztők morálját. „Ahogy folyamatosan nő a vállalat, úgy kerül szembe új és új kihívásokkal, fontos ismerni az itt dolgozó hardver mérnökök gondolatait, gondjait, véleményét, munkátok meghatározó" - írta februári körlevelében Dan Riccio, az Apple hardver fejlesztésért felelős alelnöke munkatársainak.
Pár megkérdezett Szilícium-völgyi fejvadász szerint egyre több olyan állás-változtatásra készülő mérnök önéletrajzával találkoznak, akik jelenleg az Apple alkalmazottai. Volt Apple-ös mérnökök is megerősítették, volt kollégáik közül egyre többen érdeklődnek náluk, lenne-e hely számukra. Ez pedig nem jó jel az Apple számára, a minőségi szakemberekkel nem lehet tengert rekeszteni a völgyben [képzavar].
"Elárasztanak a LinkedIn-en a magánüzenetek olyanoktól, akikről soha sem gondoltam volna, hogy otthagynák az Apple-t, akik már évek, évtizedek óta ott dolgoznak, és azoktól is, akik teljesen másra számítottak, amikor oda jelentkeztek, mint amit kaptak" - nyilatkozta egy Apple közeli fejvadász.
Pedig a Cook korszak messze barátibb és békésebb, mint ami belépéskor fogadta őket.
"Nem annyira őrült, mint amilyen a híre. Annyira nem is drákói" - szépít az egykori Apple alkalmazott Beth Fox, jelenleg munkaerő közvetítő. „Szeretik Timet. Igyekeznek a jobbik oldalát nézni."

Közösségre nyitott
Úgy tűnik, Cook alatt lehet hibázni, nyitottabb a vezetés a kínai gyárak körülményeinek javítása irányában.
"Úgy vélem, a szociális terület az, ahol megkülönböztetheti magá az Applet, számos lehetőség adódik - én ebben erősen hiszek - a teljes átláthatóságra" - ezt maga Cook mondta korábban, amikor az átláthatóbb működésről beszélt, ironikus módon, zárt ajtók mögött egy üzleti iskola évfolyam találkozóján. „Amikor afelől döntötök, hogy bemutattok akár jó, akár rossz megoldást, akkor azt is reméljük, hogy ezzel másokat is a megmutatásra sarkatok."
A részvényesek nyomásának Cook ellenállt, hogy az Apple készpénz állományát, mintegy 150md dollárt, szétosszanak köztük - javadalmazását még inkább a részvény-árfolyamhoz kötötte. [A részvény árfolyam része a sok készpénz. Ha szétosztják, csökken a cég értéke, csökken a részvény árfolyama. Ha Cook az árfolyam emelkedés után kap pénzt, akkor ő nem érdekelt a készpénz szétosztásában.]
A kritikusok nem igen értik, miért áll ki Cook a cég átláthatósága és a kínai gyári munkások jogáért - ez mind pénzbe kerül a cégnek. Cook a globális gyártási folyamatot kritizálta, az, hogy a cég és vezetője mit tekint kis- vagy nagy gondnak, nem került kifejtésre. A kínai gyárak némelyikében javultak a munkafeltételek - az Apple most már nyilvántartja több millió dolgozóját, munkaidejét, így tiltva a túlórázást. Ám a munkakörülmények ettől még messze nem Amerikát idézik.
Az Apple-t támadás érte alacsony adózási hajlandósága miatt is. A cég milliárdokat tart ír off-shore és kapcsolt vállalkozásaiban, ahol szinte semmi adót sem kell fizetnie. Cook a májusi kongresszusi meghallgatásán is megvédte cégét, teljesen jogszerű, ahogy eljárnak.
A részvényesek persze a következő termék-kibocsátásra is koncentrálnak. A tavaszi kínai adatai mutatják, az Apple-nek a második legnagyobb piacán is kőkeményen kell küzdenie, sokszor a szabályokról nem is halló, de a hazai pálya lejtését élvező vállalkozások ellen. És persze a Samsung ellen, amely minden készülékét folymatosan a vetélytárs árai alá árazta idén.
Cook tevékenységét ismerte el az egyik világhírű pénzügyi befektető, Carl Icahn, aki jelentős mennyiségű részvényt vásárolt és ezt a lépését megosztotta a sajtóval is. Az Apple egyik igazgatója, Bob Iger vélekedése szerint Cooknak „nagyon-nagyon nehéz feladatot kell elvégeznie, s ráadásként ott tornyosul felette elődje árnyéka".
"Úgy hiszem, erős kézzel, jó érzékkel vezeti az Apple-t" - Iger véleménye azért is fontos, mert ő maga sokáig volt kettes számú vezető a Walt Dineynél. „Ez a saját eredménye, saját képessége, nem azért tesz így, mert a világ ezt várja el tőle, vagy mert Steve olyan volt. És ezt nagyra értékelem."


Az angol szerzők Stephen Lam, Jonathan Weber, Edwin Chan and Claudia Parsons voltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése