2013. augusztus 2., péntek

Uszoda és App

Nyáron a blog is medencébe merül, ha teheti. Hanem teheti, akkor híreket vadász, mert az Apple háza táján nem sok érdekes dolog történik, itthon igen, de arról meg nem lehet stílusosan mesélni. A medencében a blogon kívül amúgy egy vízilabda-, úszó-iskola és -aszinkronúszókör is merül. Aki az úszóiskola App-ra kíváncsi, az tekerjen kicsit lejjebb, pár strandhír következik.

Lassú tempózás közben
Számomra is meglepő módon a saját lassú úszásomnál is van lassabban úszó, pedig azt hittem, hogy aki nálam lassabban úszik, az már süllyed. Így értem utol két nagymama korú hölgyet - az uszoda törzsvendégei -, akik arról beszéltek, ki hol mikor melyik unokával.
- Aztán holnap után megyünk le a két nagyobbikkal Baskába.
- Igen? Szólok apunak, hátha mi is le tudunk menni. Hol foglaltatok szállást?
- Béla a „bókinkom"-on szokott. Ha kimegyünk a partra, átküldöm neked a visszaigazolást a mobilomról.
- Azt nem ismerem, apu a „tripivisit" használja, azt még én is tudom, magyarul ír ki mindent. Küldd át, aranyoskám, és megnézem, ebéd előtt befoglalom, ha a gyerek [unoka] kihozta a tábláját.
És a két hetven plusszos hölgy tovább tempózott. Nem másolom ide a receptekről folytatott párbeszédüket, a szájtok ott is oly természetes forrásként neveződtek meg, mintha a web világába születtek volna.

Medence parton
Medence parton száradva meséli egyik közeli barátnőm, hogy édesapját - fenti korosztály - behálózta a tablet. Édesapja alföldi kisváros prominens személye, földje, kocsmája van, építőiparban is dolgozik, legbüszkébb a városa egyik templomának a helyreállítására. Lányát óvta Budapesttől, a legjobb értelemben vett vidéki értelmiségi. A számítógéppel nem igazán barátkozott meg, a telefont telefonálásra tartja, az sms már úri huncutság a számára. Ám Nyugat-Magyarországon nyaraltak a lányával és a most az elsőt kijárt unokájával. Lánya naponta szervezett valami programot - vár látogatás, arborétum nézés, gyógyfürdő -, ehhez persze a mobilját használta, azon nézte ki a helyet, vett jegyet, az mutatta az utat. Az egy hetes nyaralás utolsó napján az apa leültette lányát: „Szerezz nekem is egy ilyen okos-valamit."

Vicc
Ennek viszont semmi köze az Apple-höz, de strand-rész lezárásnak remek.
A fekete, a barna és a szőke nő mellúszásban versenyez. Az előző kettő célba ér, a szőke még a táv elején fuldoklik. Másik kettő visszaúszik hozzá.
- Mi a baj?
- Nem mondtátok, hogy lehet kezet és lábat is használni.

App - komolyan
Egy házaspár üzemelteti a közép-angliai Penrith úszóisoláját (Woggle Goggle Swimming School). Az informatikai eszközpark egysíkú: iPad, iPad és iPad - meg persze felhő alapú szolgáltatások. A feleség az úszóoktatásért felel, a férj az adminisztrációért.

Pár alapalkalmazással, remek szoftverfejlesztővel és pár vett alkalmazással hoztuk létre a mindent lefedő és iPaden futtatható rendszerünket. Ez az uszó-suli összes feladatát képes kezelni.
Az iPaddel bemehetünk az uszodába is, rögzíthetünk adatokat, elláthatunk adminisztratív feladatokat. Ne (szó szerint!) száraz dolgokra gonodolj, felvesszük, ki hogy úszik, és így könnyen meg tudjuk mutatni, hol kell javítani a technikáján. Folyamatosan látjuk a részeredményeket, a végzett edzés-mennyiséget, de akár gyönyörű okleveleket is tudunk nyomtatni - az uszodából. És a szoftver képes számlázni, kezelni a pénzügyeket, az iPadről tartjuk a kapcsolatot az ügyfelekkel.

Ha nem lenne az iPades megoldás, akkor bizony papírokkal kellene küzdeni, a papír és víz kombinációja pedig nem ideális - az iPadeket vízhatlan tok védi (Lifeproof Nuud bruttó: 37109Ft), többször landolt már iPad a teli medence fenekén, de a legnagyobb baj annyi volt, hogy elvesztette a wifi kapcsolatot.

A képen látható az uszó-iskola vezérlő alkalmazás menüje. Ez, és az adatok tárolása FileMaker használatával készült, a programozást a házaspár régi barátja - de nem szerelemből - három hónap alatt végezte el, lévén profi FileMaker fejlesztő.
Értelemszerűen tárolódnak az iskolások adatai, eredményei, az órarend, a jelenlét és minden más, amit papíron is rögzítenek. Ám ezen felül az úszásokról felvett videók és fényképek is az adatbázisba kerülnek, így minden gyorsan visszakereshető. Sokkal hatékonyabb az egyedi fejlődés menedzselése. És persze a szoftver kezeli a fizetéseket, béreket, díjakat, számlákat, és más bizonylatokat is.

Nálunk App nélkül
A mi medencénk partján sem App, sem iPad, no tablet, csak ordibáló, okostelefon-stoppert használó edzők. 2021 Úszó VB.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése