2013. szeptember 26., csütörtök

Miért almázzák a kommandot?

Ahogy egy jobb magyar városban képes az idős őslakos abból megállapítani egy másik ember életkorát, hogy a tereket, főutakat milyen névvel illeti - na melyik út megy az Engels tértől a Lenin körút Marx téri vége felé? -, úgy ismeri fel a régi Maces az újat a shift-kontrol-alt melletti negyedik váltó billentyű megnevezéséről. Régiek almázzák, újak kommandozzák. Miért?
Mert régen az alma-logo () volt ott, amit most a (⌘) látható. Evidensen a másolás alma+c alma+v volt, nem cmd+c cmd+v. Az Apple azonban úgy gondolta, hogy a név - „Apple" - értékét degradálja, ha ilyen módon említődik. Az első Apple Trainer vizsgát tevők, akik régi motorosok, sokat szenvedtek, hogy ki ne mondják az alma+valami-t, mert azt a vizsgabiztos nagyon rossz néven vette. Az „Apple" név védelme oly mértékű volt - talán még ma is az, de erről, szerencsére, nincs friss tapasztalatom -, hogy ez első iLife 06 könyvem készítése közben a hazai képviselet szólt, hogyha lehet, ne írjak olyat, hogy az "Apple-lel egyszerű" vagy az „Apple-nek jól megy", az Apple nevet ne ragozzuk, toldalékoljuk. Javaslatuk az "Apple Computerrel egyszerű" volt.
Mindezen persze lehet mosolyogni, de milyen minden részletre kiterjedő figyelmet jelent ez a hozzáállás!
Kicsit ritkább posztolásnak az oka egy nagyobb oktatási megbízás, épp a megfelelő Keynote preziket sikálom, teszem rendbe. E közben találtam (ismét) rá erre a gyöngyszemre a 10.8.5 oprendszerben:


Igen, az a) kérdés az az, hogy hol található. A b) pedig, hogy mekkora gonoszság az, ha felcseréljük ebben a párbeszédablakban a módosító billentyűket - még a Gonosz Almalap is megnyalná a szája szélét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése